Wykonanie
Przepis dla tych, którzy jeszcze mogą zdobyć
patisona, bo to już końcówka sezonu. Myślę jednak, że z powodzeniem w tym daniu
patisona można zastąpić
dynią :)

Składniki:Pulpety:500g
mięsa mielonego (najlepiej drobiowego)1
jajkootręby (obojętnie jakie) - 3 czubate łyżki1 płaska łyżeczka
soli morskiej ziołowejszczypta
pieprzuSos:500g soku/przecieru
pomidorowego w kartoniku (można zastąpić zblendowanymi świeżymi
pomidorami)
patison ok. 300g po obraniu (można zastąpić
dynią,
cukinią w zależności od sezonu)5 łyżek
kukurydzy z puszki5 listków świeżej
bazylii1 ząbek
czosnkusól morska,
pieprz do smakuPrzygotowanie:1. Patisona/-y obrać ze skórki i usunąć pestki wraz z miąższem ze środka (chyba, że są to
młode małe
patisony to można pominąć ten proces). Pokroić w dużą kostkę.2. W dużej misce łączymy
mięso z
jajkiem,
otrębami,
solą i
pieprzem drewnianą łyżką (albo ręcznie). Z
mięsa formujemy małe kulki i podsmażamy z 2 stron chwilę na głębokiej patelni z minimalną ilością
oleju do smażenia (aż
mięso przestanie być z wierzchu surowe).3. Pulpety zalewamy
sosem pomidorowym. Po zagotowaniu, zmniejszamy temperaturę/ogień i dodajemy pokrojonego
patisona. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
bazylią i posiekanym
czosnkiem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, aż
patison stanie się miękki. Na koniec dodajemy
kukurydzę, gotujemy jeszcze ok. 5 minut już bez przykrycia.Sos będzie na tyle gęsty, że nie ma potrzeby "zaciągania"
mąką.Danie super pasuje do
kaszy gryczanej lub
brązowego ryżu.