Wykonanie
Atak gryczany ;) Coś ostatnio dużo się u nas w domu je gryki... Tym razem w wersji ze
szpinakiem, który specjalnie dla mojej młodszej pociechy, został zmiksowany, by łatwiej jej było go zjeść.Składniki:4 szkl ugotowanej
kaszy gryczanejok. 1kg
świeżego szpinaku, obranego i sparzonego wrzątkiem4-5 jaj, najlepiej z chowu ekologicznego2-3 ząbki
czosnku, zmiażdżoneświeżo starta
gałka muszkatołowasól morska,
pieprz ziołowymasło/olej do wysmarowania formy
Szpinak zmiksowałam blenderem, dodałam do niego
czosnek i
gałkę muszkatołową, doprawiłam
solą i
pieprzem, a następnie wymieszałam z
jajkami.Dno formy żaroodpornej wysmarowałam
masłem, następnie przełożyłam połowę
kaszy, na niej ułożyłam połowę
szpinaku, następnie kolejną warstwę
kaszy i na górę pozostały
szpinak.Zapiekałam w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.