Wykonanie
Polędwiczki wieprzowe podane w poniższy sposób są smaczne i soczyste. Proste i szybkie w wykonaniu, a do tego świetnie się prezentują na
stole:) Poniżej przedstawiam dwie wersje - z
suszonymi pomidorami lub ze
szpinakiem.
Składniki:
polędwica wieprzowas
uszone pomidory w zalewie (ilość sztuk zależy od ilości nacięć - ja zużyłam pół słoiczka) lub ok. 100-150g
świeżego szpinaku (może być też mrożony)
sól morska ziołowapieprz1 ząbek
czosnku (do wersji ze
szpinakiem)Przygotowanie:1.
Polędwicę umyć, osuszyć, ponacinać co 2cm (nie do końca, tak aby powstały "kieszonki").
Mięso przyprawić
solą morską ziołową i
pieprzem (również wewnątrz kieszonek). Jeżeli mamy czas, to odstawić
mięso na co najmniej pół godziny do lodówki (im dłużej, tym lepiej).2. W tym czasie przygotowujemy farsz:
Szpinak podsmażyć na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawić
solą morską i
pieprzem do smaku.
Suszone pomidory odcedzamy z zalewy.3. Po schłodzeniu
mięsa w lodówce, nadziewamy kieszonki farszem (
szpinakiem lub
pomidorami), układamy w szkle żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. przez ok. 20 min. (bez termoobiegu). 5 minut przed końcem zdejmujemy folię, aby
mięso się ładnie przypiekło.