ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami lub szpinakiem

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami lub szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Polędwiczki wieprzowe podane w poniższy sposób są smaczne i soczyste. Proste i szybkie w wykonaniu, a do tego świetnie się prezentują na stole:) Poniżej przedstawiam dwie wersje - z suszonymi pomidorami lub ze szpinakiem.
Składniki:
polędwica wieprzowa
s uszone pomidory w zalewie (ilość sztuk zależy od ilości nacięć - ja zużyłam pół słoiczka) lub ok. 100-150g świeżego szpinaku (może być też mrożony)
sól morska ziołowa
pieprz
1 ząbek czosnku (do wersji ze szpinakiem)
Przygotowanie:
1. Polędwicę umyć, osuszyć, ponacinać co 2cm (nie do końca, tak aby powstały "kieszonki"). Mięso przyprawić solą morską ziołową i pieprzem (również wewnątrz kieszonek). Jeżeli mamy czas, to odstawić mięso na co najmniej pół godziny do lodówki (im dłużej, tym lepiej).
2. W tym czasie przygotowujemy farsz:
Szpinak podsmażyć na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą morską i pieprzem do smaku.
Suszone pomidory odcedzamy z zalewy.
3. Po schłodzeniu mięsa w lodówce, nadziewamy kieszonki farszem (szpinakiem lub pomidorami), układamy w szkle żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. przez ok. 20 min. (bez termoobiegu). 5 minut przed końcem zdejmujemy folię, aby mięso się ładnie przypiekło.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/07/poledwiczki-wieprzowe-z-suszonymi.html