Wykonanie
Pyszna i prosta w przygotowaniu pasta. Idealna do smarowania
pieczywa oraz znakomita jako dodatek do przekąsek lub warzyw :)
![](/Data/Images/kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com\2015_slash_01_slash_hummus-z-czerwonej-soczewicy/l/1491277143.JPG)
Składniki:1 szklanka
czerwonej soczewicy1 łyżeczka tahini (pasta sezamowa)duży ząbek
czosnkusól morska ziołowapieprzszczypiorek![](/Data/Images/kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com\2015_slash_01_slash_hummus-z-czerwonej-soczewicy/l/1024299863.JPG)
1. Ugotować
soczewicę do miękkości (zajmie to ok. 15 minut), odcedzić na sitku i odstawić do ostygnięcia. Następnie zblendować/ zmiksować na gładką masę.2. Dodać 1 łyżeczkę tahini oraz przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku.3. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dokładnie wymieszać.4. Dodać posiekany
szczypiorek.