ßßß

1,5 szkl kaszy gryczanej500 g mięsa mielonego2 jajka1 paprykasólpieprz1 łyżeczka pieprzu ziołowegogłówka kapusty na sospuszka pomidorów krojonychpół papryki150 ml śmietany50 ml mleka2 łyżki mąkisólpieprz ziołowyszczypta bazlii2 ząbki czosnkuKapustę włożyć do wrzątku, oddzielić pojedyncze liście, Następnie odciąć zgrubione nerwy liści i ugotować je w wodzie z dodatkiem łyżki octu. Wyjąć z wody i wystudzić.Kaszę ugotować w 3 szkl wody , z dodatkiem soli i łyżki tłuszczu. Przykryć i odstawić na pół godziny.Kaszę przełożyć do miski, lekko przestudzić, dodać mięso, jajka i drobno pokrojoną paprykę, dodać przyprawy i wymieszać.Liście kapusty nadziać nadzieniem, ułożyć w brytfance , skropić olejem, podlać ok pół szkl wody. Przykryć jednym lub dwoma liśćmi kapusty. Piec w temp 190 st przez ok 40 min.sos; Do rondelka wylać pomidory z puszki, dodać drobno posiekaną paprykę i zagotować, dodać cukier i przyprawy , gotować ok 5 min. Zmiksować przy pomocy blendera. Śmietaną wymieszać z mlekiem i mąką, zagęścić sos.