Wykonanie


1,5 szkl
kaszy gryczanej500 g
mięsa mielonego2
jajka1
paprykasólpieprz1 łyżeczka
pieprzu ziołowegogłówka
kapusty na sospuszka
pomidorów krojonychpół
papryki150 ml
śmietany50 ml
mleka2 łyżki
mąkisólpieprz ziołowyszczypta
bazlii2 ząbki
czosnkuKapustę włożyć do wrzątku, oddzielić pojedyncze liście, Następnie odciąć zgrubione nerwy liści i ugotować je w wodzie z dodatkiem łyżki
octu. Wyjąć z
wody i wystudzić.
Kaszę ugotować w 3 szkl
wody , z dodatkiem
soli i łyżki tłuszczu. Przykryć i odstawić na pół godziny.
Kaszę przełożyć do miski, lekko przestudzić, dodać
mięso,
jajka i drobno pokrojoną
paprykę, dodać
przyprawy i wymieszać.Liście
kapusty nadziać nadzieniem, ułożyć w brytfance , skropić
olejem, podlać ok pół szkl
wody. Przykryć jednym lub dwoma liśćmi
kapusty. Piec w temp 190 st przez ok 40 min.sos; Do rondelka wylać
pomidory z puszki, dodać drobno posiekaną
paprykę i zagotować, dodać
cukier i
przyprawy , gotować ok 5 min. Zmiksować przy pomocy blendera.
Śmietaną wymieszać z
mlekiem i
mąką, zagęścić sos.