Wykonanie
Były już burgery z
buraków i
fasoli, teraz czas na trochę prostszą i szybszą wersję, gdzie główną rolę gra
szpinak. :) Pomysł znalazłam na tym blogu.

Składniki:250g
mrożonego szpinaku (liście)2
cebule1 ząbek
czosnku300g
ciecierzycy (ja użyłam gotowanej na parze z puszki)2 łyżki
sezamu1/2 szklanki
mąki sojowej (można zastąpić
ryżową,
dyniową itp.)+zmielone
ziarna słonecznika do panierki+pasta z
suszonych pomidorów -> przepis tutaj+
ogórek kiszonypomidorcebula+
bułki -> przepis tutajPrzygotowanie:Drobno posiekane
cebule i
czosnek zeszklić na patelni. Dodać rozmrożony
szpinak i smażyć przez chwilę.Ostudzić, przełożyć do miski, dodać
ciecierzycę i zblendować/zmiksować (nie zbyt dokładnie). Dodać
sezam,
mąkę i wymieszać.Z masy tworzyć klopsy, obtaczać je w zmielonym
słoneczniku, smażyć na patelni grillowej na odrobinie tłuszczu.
Bułki przekroić na pół, chwilę podgrzać w piekarniku.Następnie posmarować pastą z
suszonych pomidorów, położyć kotleta ze
szpinaku, położyć plaster
pomidora, dwa plasterki
ogórka i pokrojoną w paski
cebulę.