ßßß
Ostatnio opublikowałam przepis na chapati, czyli płaskie chlebki, które podaje się do aromatycznych dań kuchni indyjskiej. Dziś szybka, zdrowa, szpinakowa potrawka z tej części świata. Można ją przyrządzić z mięsem, rybą lub w wersji wegetariańskiej. Ja prezentuję swoją wersję tego dania, tym razem z kurczakiem. Jest pyszna z ryżem basmati i indyjskim pieczywem. Smacznego:)Polecam tez inne dania kuchni indyjskiej:) dla 2-3 osób:podwójna pierś kurczaka,450 g mrożonego szpinaku,duża cebula,3-4 ząbki czosnku,ok. 1/3 szklanki śmietanki kremówki,opcjonalnie duży pomidor,przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir (u mnie ok. łyżeczki), ostra papryka/chili (u mnie ok. łyżeczki, może być mniej), kurkuma (ok. łyżeczki), kolendra (rozgnieciona, ok. 1/2 łyżeczki), 2-3 rozgniecione goździki, 2 rozgniecione ziarenka ziela angielskiego, kumin (3/4 łyżeczki), szczypta gałki muszkatołowejKurczaka, cebulę i pomidora pokroić w dużą kostkę, czosnek drobno posiekać. Mięso doprawić solą i pieprzem, usmażyć na małej ilości tłuszczu. Gdy będzie prawie gotowy, zdjąć z patelni, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Wszystko wymieszać, po chwili dodać kawałki pomidora, podlać odrobiną wody i wrzucić szpinak. Poczekać, aż szpinak będzie prawie rozmrożony i wrzucić mięso. Dusić całość do miękkości mięsa i odparowania wody. Dodać śmietankę, krótko podgrzać. Podawać z ryżem basmati i indyjskim pieczywem.