Wykonanie
Są przepyszne, syte i niewielki, dzięki
czemu idealnie się sprawdzą jako przekąska podczas imprezy. Przepis znalazłam na tym blogu, a jako że upiekłam wcześniej bułeczki, to nie mogłam sobie odpuścić tych burgerów. Każdy wegetarianin się w nich zakocha! (burgery są wegetariańskie, jednak same kotleciki to danie wegańskie). U mnie w domu również zachwyciły mięsożerców. ;)

Składniki (na ok 16 burgerów):500 g
buraków (2
buraki)200 g
czerwonej fasoli (ja użyłam tej z puszki)2 łyżki posiekanej
natki pietruszki3 łyżki
oleju2
cebule2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soliszczypta
kolendry (nie zbyt przepadam, można dodać więcej)150 g
płatków owsianych80 g
nasion słonecznikaotręby owsiane do panierowania
olej do smażenia
sól morska,
pieprz+1 duża
marchewka1 łyżeczka
oleju słonecznikowegołyżka
soku z cytrynySos:100 g
fety (12 % tłuszczu)50 g
jogurtu greckiego1 ząbek
czosnkuPrzygotowanie:
Buraki wyszorować, owinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach przez ok godzinę.Można
buraki ugotować, ale nie będą wtedy miały tak słodkiego smaku, jak po upieczeniu.Po wyjęciu z piekarnika usunąć skórkę.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, odstawić do miseczki.Na patelni rozgrzać odrobinę
oleju i usmażyć drobno pokrojone
cebule i
czosnek.
Fasolę ugotować (po uprzednim moczeniu) lub w wersji z puszki odcedzić i wrzucić do miski razem z
burakami i zblendować/ zmiksować na jednolitą masę.Do masy dodać
cebule z
czosnkiem,
słonecznik,
pietruszkę,
płatki owsiane, doprawić
solą,
pieprzem i
kolendrą, wymieszać. Odstawić na 10-15 minut, żeby
płatki zmiękły.Na patelni rozgrzać
olej, z masy formować małe kulki, obtaczać je w otrębach, układać na patelni i delikatnie spłaszczać widelcem. Smażyć z dwóch stron, aż się zarumienią. Obracać je delikatnie, żeby się nie rozleciały.Uwaga: Kotleciki muszą być małe, tak aby pasowały do bułeczek.Przygotować sos:
Ser feta,
jogurt grecki i
czosnek zblendować na gładką masę.Dodatkowo zetrzeć
marchewkę na tarce na małych oczkach, dodać
soku z cytryny i odrobinę
oleju słonecznikowego.Burgery można podawać na talerzu z dodatkiem sosu i
marchewki lub z
bułką. Ta druga propozycja widoczna jest na zdjęciach. :)PRZEPIS NA
BUŁKI -> klik

