Wykonanie
Ciastka owsiane to jedne z moich ulubionych wypieków, bo są łatwe i robi się je bardzo szybko:) Do tego stanowią zdrową i sycącą przekąskę. Są lekko słodkawe z posmakiem
imbiru (ale nie są ostre) - smakują dzieciom, jak i dorosłym do
kawki ;) Doskonałe np. żeby wsadzić dziecku do plecaka zamiast
czekoladowych batoników!
Imbir ma właściwości rozgrzewające oraz zwiększa koncentrację i wydajność umysłu - idealne na taką pogodę jaką mamy teraz za oknem... Przy okazji
tarcia imbiru proponuję również dodać pół łyżeczki do
herbaty (zalać wrzątkiem).
Składniki (na ok. 25
ciasteczek w zależności od ich wielkości)¾ szklanki
mąki orkiszowej typ 2000 (razowej)1½ szklanki
płatków owsianych½ szklanki
otrębów owsianych4 łyżki startych
migdałów½ szklanki pestek
słonecznika1 średnia starta drobno
marchewka (może być w blenderze)½ szklanki
syropu z agawy lub klonowego3 łyżki
oleju kokosowego1 łyżeczka startego
imbiru1½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli morskiejPrzygotowanie:
Olej rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali. Do rozpuszczonego (ostudzonego)
oleju dodajemy
syrop, startą
marchewkę i
imbir, następnie wszystko mieszamy do jednolitej masy.W drugiej misce łączymy wszystkie „suche” składniki:
mąkę,
płatki,
otręby,
migdały,
słonecznik,
proszek do pieczenia oraz
sól, po czym wsypujemy je do masy z
olejem i całość mieszamy łyżką do dokładnego połączenia składników. Piekarnik ustawiamy na 180st. z termoobiegiem.Z masy formujemy w rękach małe kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut.Enjoy :)