Wykonanie
Kolejna
ciasteczkowa propozycja dla
ciasteczkowych potworów :) domowe kokosanki :) słodkie,chrupiące z wierzchu z miękkim
kokosowym środkiem :) jeśli lubicie
kokos to wam na pewno zasmakują :) świetna alternatywa dla pełnych konserwantów
ciasteczek, które kuszą ze sklepowych półek, zatem do dzieła :)Składniki: (na 18 średniej wielkości
ciasteczek)200 g
mąki orkiszowej jasnej80 g
płatków owsianych górskich60 g
wiórków kokosowych1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 mililitrów
syropu z agawy lub
miodu60 mililitrów
oleju kokosowego lub rzepakowego150 mililitrów
mleka kokosowego bioPrzygotowanie:1. Składniki suche (
mąkę,
płatki, wiórki i
proszek do pieczenia) umieszczamy w misce i mieszamy.2. Do składników suchych wlewamy mokre i wszystko mieszamy łyżką3. Odstawiamy na 5, w tym czasie włączamy piekarnik, ustawiamy temperaturę 180°C z termoobiegiem.4. Z
ciastek formujemy małe kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Ciasto jest bardzo lepkie, więc najlepiej robić to łyżką zanurzając ją każdorazowo w gorącej wodzie.5.
Ciasteczka pieczemy aż uzyskają ciemno złoty kolor. U mnie trwało to około 30 minut, czas pieczenia zależy od grubości i wielkości
ciastek.Gotowe ciacha studzimy na kratce a
potem zjadamy ze smakiem. Jeśli jakieś ocaleją na następne dni to wkładamy je do metalowego pudełka i tam szczelnie zamknięte przechowujemy :)Przepis zaczerpnięty z bloga Mama Alergika Gotuje :)Smacznego :)