Bałam się wegańskich pancakes - bo przecież jak mam usmażyć cokolwiek bez jajka?Okazało się jednak, że te bezjajeczne placki dużo lepiej odchodzą od patelni niż tradycyjne ;)Pełnoziarniste pancakesWholewheat pancakesSKŁADNIKI:5 łyżek mąki pełnoziarnistej1 łyżka zmielonych płatków owsianych1 łyżka siemienia lnianego2 łyżki + 1/5 szklanki wody1 łyżka syropu z agawy1/2 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka olejukokosowegoWYKONANIE:Najpierw robimy tzw. flaxegg - mieszamy siemię lnianę z 2 łyżkami wody i zostawiamy na 3-4 minuty. Następnie dodajemy syrop z agawy, proszek do pieczenia, olejkokosowy i wodę, mieszamy. Przesiewamy mąkę i płatki owsiane, całość miksujemy, żeby nie było grudek. Smażymy na delikatnie rozgrzanej patelni.