Składniki50g olejukokosowego nierafinowanego1 łyżka drobnego cukru trzcinowego2/3 szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich1/2 szklanki mąki owsianej1 łyżka mielonego siemienia lnianego (+ 2 łyżki wody)szczypta sody oczyszczonejSposób przygotowaniaKrok 1Płatki zalewamy odrobiną wody ok. 2-3 łyżki i odstawiamy, aby zmiękły. Len mieszamy w kubku z dwiema łyżkami wody, odstawiamy.Krok 2Olejkokosowy (nierafinowany - doda nam wspaniałego zapachu kokosa) ucieramy z cukrem, dodajemy len i dokładnie łączymy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy szczyptę sody i ucieramy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane i dokładnie miksujemy.Krok 3Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Z tego przepisu wychodzi mi dokładnie 9 ciasteczek, jeśli chcemy mieć ich więcej, podwajamy porcję. Pieczemy 10 min. w 200°C.Krok 4Dla urozmaicenia do ciasteczek można dodać rodzynki, orzechy lub inne bakalie, jeśli dzieci mogą je jeść.