ßßß
Czekoladowe muffinkiChocolate muffinsSKŁADNIKI (8 muffinek):2 flaxeggs (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek wody)3/4 szklanki cukru trzcinowego*1/2 szklanki kakao3/4 szklanki mąki orkiszowej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki oleju kokosowego/rzepakowego**ok. 5 łyżek wody/mleka roślinnegoWYKONANIE:Zaczynamy od zrobienia flaxeggs - zmielone siemię lniane zalewamy 5 łyżkami wody i odstawiamy na ok. 4-5 minut. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, żeby je wymieszać. Dopiero wtedy dolewamy oleju, gotowe flaxeggs i około 5 łyżek wody/mleka roślinnego. Całość miksujemy, ewentualnie dodając troszkę wody/mleka roślinnego lub mąki - ciasto powinno być gęste. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.* jest to wersja raczej deserowa, jeśli ktoś więcej słodzi to polecam dodać dodatkowe 2 łyżki cukru** ja zrobiłam pół na pół olej kokosowy (w płynnej formie) z olejem rzepakowym