Wykonanie
Mama żartuje, że moi przyjaciele trzymają ze mną tylko dlatego, że zawsze coś upiekę na nasze spotkania. I tak jak mam nadzieję, że pierwsza część tego stwierdzenia jest fałszywa, tak z drugą się całkowicie zgadzam - czuję wręcz obowiązek przygotować coś do zjedzenia. I tak powstały te muffinki ;)
Czekoladowe muffinkiChocolate muffinsSKŁADNIKI (8 muffinek):2 flaxeggs (2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego + 5 łyżek
wody)3/4 szklanki
cukru trzcinowego*1/2 szklanki
kakao3/4 szklanki
mąki orkiszowej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
oleju kokosowego/rzepakowego**ok. 5 łyżek wody/mleka roślinnegoWYKONANIE:Zaczynamy od zrobienia flaxeggs - zmielone
siemię lniane zalewamy 5 łyżkami
wody i odstawiamy na ok. 4-5 minut. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, żeby je wymieszać. Dopiero wtedy dolewamy
oleju, gotowe flaxeggs i około 5 łyżek wody/mleka roślinnego. Całość miksujemy, ewentualnie dodając troszkę wody/mleka roślinnego lub
mąki - ciasto powinno być gęste. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.* jest to wersja raczej deserowa, jeśli ktoś więcej słodzi to polecam dodać dodatkowe 2 łyżki
cukru** ja zrobiłam pół na pół
olej kokosowy (w płynnej formie) z
olejem rzepakowym