Wykonanie
M oja starsza córeczka w zeszłym tygodniu wybierała się z grupą przedszkolną do opery. Potrzebna jej była jakaś przekąska - najlepiej coś zdrowego i smacznego :) Postanowiłam więc przygotować batoniki owsiane z dodatkiem
czekolady i
migdałów. Wyszły bardzo pyszne i szybko zniknęły! Nie chciałam by były ciągnące, a raczej chrupiące i takie właśnie były :)Składniki (na 18 batoników):2 szkl
płatków owsianych3/4 szkl posiekanych
migdałów (użyłam ze skórką)1/2 szkl
wiórków kokosowych1 łyżka
kakao (użyłam raw)50g
gorzkiej czekolady, posiekanej2 łyżki
mąki amarantusowej2 łyżki
mąki orkiszowej2 łyżki
cukru trzcinowego nierafinowanegoszczypta
soli2 łyżki
siemienia lnianego (namoczonego w 6 łyżka ciepłej
wody)5 łyżek
syropu klonowego2 łyżki
oleju kokosowegook. 1/2 szkl
soku jabłkowego (użyłam tłoczonego)Zaczęłam od zalania
siemienia lnianego wodą. Odstawiłam.W misce wymieszałam wszystkie suche składniki. Dodałam do nich namoczone
siemię lniane,
syrop klonowy,
olej kokosowy (rozpuszczony) oraz
sok jabłkowy (może się okazać, że trzeba będzie dodać nieco więcej soku, jeśli
płatki będą zbyt suche). Wymieszałam i przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o formacie 23x30cm.Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.Kroiłam po lekkim ostudzeniu.