Wykonanie
Składniki (ilość na niepełną powierzchnię formy piekarnikowej):- 1/2 szklanki
płatków owsianych- 1/4 szklanki
mąki gryczanej- 1/4 szklanki
mąki sezamowej- 1/4 szklanki
słonecznika- 2 łyżki ziaren
siemienia lnianego- 2 łyżki
sezamu- 1 łyżka psyllium (łuski babki płesznik lub jajowatej)- 200 ml ciepłej
wody-
sól- 1 łyżka
oleju kokosowegoMieszamy w misce suche składniki. W kubku w ciepłej wodzie rozpuszczamy
olej kokosowy. Mieszamy wszystkie składniki. Pozostawiamy do napęcznienia na ok.10-15 minut.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Masę wykładamy na formę i rozkładamy na wysokość ok.3 mm. Ja rozwałkowałam delikatnie przez papier do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po 10 minutach pieczenia delikatnie kroimy na kwadraciki lub prostokąciki (kromeczki). Pieczemy kolejne 20-25 minut, do czasu aż
pieczywo będzie chrupiące i lekko zarumienione.