Wykonanie
Delikatne jak mgiełka
ciasteczka kokosowe, mega
kokosowe w smaku i szybkie do wykonania. Nie zawierają
mąki pszennej, więc jeśli pominiemy
proszek do pieczenia lub dodamy taki bez
mąki to będą bezglutenowe. Polecam również tradycyjne kokosanki prezentowane wcześniej.
Składniki:1/2 szklanki
mąki kokosowej4
jajka1/2 szklanki płynnego
oleju kokosowego1/2 puszki
mleczka kokosowego1 szklanka
wiórków kokosowych1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru trzcinowegoPrzygotowanie:Miksując
jajka powoli wlewać
olej i
mleczko kokosowe.Gdy będzie jednolita płynna konsystencja miksując, stopniowo dosypywać
mąkę wymieszaną z
cukrem i
proszkiem do pieczenia. Miksować do czasu, aż znikną wszelkie grudki.Dodać
wiórki kokosowe, ich ilość może być różna (zależy od jakości jakie mamy). Wymieszać, ma być dość gęsta konsystencja.Nabierać łyżeczką ciasto, robić kulki wielkości
orzecha włoskiego. Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, kulki z góry spłaszczać, nadając kształt
ciasteczek.Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 20 minut. Studzić na kratce.
Ciasteczka najlepsze są na drugi dzień, jeśli oczywiście zostaną. Zaraz po wystudzeniu są lekko miękkie.W przepisie można pominąć
proszek do pieczenia lub dodać taki bez dodatku
mąki pszennej, wtedy
ciasteczka będą bezglutenowe.Z podanych proporcji wyszło 40
ciasteczek.