Wykonanie
Śniadania to dla mnie duży problem, muszę coś zjeść i musi to być coś dobrego, bo apetyt o tej
porze dopiero się budzi, w dodatku szybkiego, wiadomo, każda minuta jest rano na wagę złota. Myślę, że nie jestem odosobniona w poszukiwaniach recepty na przyjemne śniadanie.Moje poranne posiłki muszą być węglowodanowe, żadne inne nie wchodzą w rachubę. Wypróbowałam już chyba wszytko,
pieczywo z
masłem i
dżemem, też
miodem,
płatki z
wodą, bo
mleka nie toleruję, suche
płatki z
orzechami, ciasto...tak, ciasto mi smakuje, nie
mogę jednak zaczynać dnia od
słodyczy, bo i tak na nich kończę, i trochę już za dużo tych
słodyczy.Zainspirował mnie przepis znaleziony na blogu Joythebaker i powstały wegańskie
ciastka śniadaniowe. To
ciastka i nie -
ciastka; są umiarkowanie słodkie, nie zawierają
białego cukru, osłodziłam je
syropem z agawy i klonowym, no i suszonymi
wiśniami. Podstawowa ich masa to
marchewka,
płatki owsiane i
kasza jaglana. Tłuszczu w nich jest również mało, jedynie kilka łyżek
oleju kokosowego. Wydaje się, że dietetycznie są doskonałe.Tak, te
ciastka są świetne na śniadanie. Do czasu, kiedy mi się nie znudzą, oczywiście.
Składniki: na około 18 - 20
ciastek - ilość zależy od wielkości
ciastek1 kubek
płatków owsianych górskichczubaty kubek
marchewki startej na tarce o grubych oczkach3/4 kubka
mąki pełnozbożowej - ja użyłam gryczanej3 duże łyżki surowej
kaszy jaglanej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczka
soli1/2 kubka płynnego
oleju kokosowego1/3 kubka prawdziwego
syropu klonowego1/3 kubka
syropu z agawy1/2 kubka
wiśni suszonych - większe posiekane2 łyżeczki startego świeżego
imbiruJak zrobiłam:W średniej wielkości misce wymieszałam 3/4 kubka
mąki gryczanej, 1 kubek
płatków owsianych, 3 duże łyżki
kaszy jaglanej, 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki
soli.W osobnej misce połączyłam duży kubek startej
marchewki, 1/2 kubka
oleju kokosowego, 1/2 kubka
wiśni suszonych, 1/3 kubka
syropu klonowego, 1/3 kubka
syropu z agawy i 2 łyżeczki startego świeżego
imbiru.Mokre składniki dodałam do suchych składników, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na bok - masa stanie się bardziej lepka i wilgotna.Przygotowałam blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blaszce formowałam łyżką
ciastka, w
sumie około 18 sztuk, piekłam w 180'C przez 10 minut. Po upieczeniu robią wrażenie jeszcze niedopieczonych, ale zwiążą podczas stygnięcia. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3 - 4 dni.