ßßß Cookit - przepis na RETYYYY! :))) OPONKI - (DONUTS) WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE (bez cukru, nabiału)

RETYYYY! :))) OPONKI - (DONUTS) WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE (bez cukru, nabiału)

nazwa

Wykonanie

Udaaaaaało sięęęęęę!
:))))))
A jednak można! Miękkie w środku i lekko wyrośnięte oponki bez jaj, cukru, nabiału i glutenu!!!
Ufff. Cały dzień eksperymentowania nad kilkoma słodyczami uważam za zdecydowanie satysfakcjonujący! Pierwsze z nich to oponki.
Maluchowi bardzo smakowały więc jak sądzę, większości dzieci nie wychowywanych na sklepowych słodyczach powinny przypaść do gustu! :)
Najważniejsza sprawa: bez jaj i białej mąki są puszyste i ... MIĘKKIE!
:)
Zapraszam.
Składniki (na kilkanaście sztuk, w zależności od głębokości foremek):
mąka kasztanowa (4 łyżki)
mąka ryżowa (4 łyżki)
siemię lniane (4 łyżki)
mleko kokosowe (6 łyżek)
olej kokosowy (3 łyżki)
proszek do pieczenia (eko, kamień winny 1 łyżeczka)
słód daktylowy lub syrop klonowy (3 łyżki)
szczypta soli nierafinowanej
*opcjonalnie szczypta cynamonu
Wykonanie:
Siemię lniane zalej szklanką wody i gotuj kilka minut. Zdejmij z ognia, ostudź i zmiksuj na gładko, dodaj resztę składników i miksuj dalej tak by ciasto miał maksymalną ilość bąbelków powietrza.
Ciasto powinno być bardzo klejące i dość płynne. Wylej je do natłuszczonych olejem kokosowym foremek w kształcie oponek i zapiecz w piekarniku w temperaturze 175 stopni (termoobieg) ok 30 - 45 minut lub dłużej (do suchego patyczka, bądź chrupiącej skórki - my takie wolimy!).
*Uwaga przy wyjmowaniu z foremek, ciepłe oponki mogą się zgnieść. Najlepiej chwilkę odczekaj i bardzo delikatnie wyjmij je z foremek. Chwilę potem, po ostudzeniu nie są już tak delikatne. Mają lekko chrupiącą skórkę i miękki środek.
Gotowe!
Smacznego!
:)
Ciao!
*inspiracją do przepisu była bardzo zupełnie inna potrawa z bloga Matki Weganki, której niniejszym gorąco dziękujemy i pozdrawiamy wraz z Maluchem. :)
(klik)
Źródło:http://smakoterapia.blogspot.com/2013/02/retyyyy-oponki-donatsy-weganskie.html