ßßß
Składniki (na kilkanaście sztuk, w zależności od głębokości foremek):mąka kasztanowa (4 łyżki)mąka ryżowa (4 łyżki)siemię lniane (4 łyżki)mleko kokosowe (6 łyżek)olej kokosowy (3 łyżki)proszek do pieczenia (eko, kamień winny 1 łyżeczka)słód daktylowy lub syrop klonowy (3 łyżki)szczypta soli nierafinowanej*opcjonalnie szczypta cynamonu
Wykonanie:Siemię lniane zalej szklanką wody i gotuj kilka minut. Zdejmij z ognia, ostudź i zmiksuj na gładko, dodaj resztę składników i miksuj dalej tak by ciasto miał maksymalną ilość bąbelków powietrza.Ciasto powinno być bardzo klejące i dość płynne. Wylej je do natłuszczonych olejem kokosowym foremek w kształcie oponek i zapiecz w piekarniku w temperaturze 175 stopni (termoobieg) ok 30 - 45 minut lub dłużej (do suchego patyczka, bądź chrupiącej skórki - my takie wolimy!).*Uwaga przy wyjmowaniu z foremek, ciepłe oponki mogą się zgnieść. Najlepiej chwilkę odczekaj i bardzo delikatnie wyjmij je z foremek. Chwilę potem, po ostudzeniu nie są już tak delikatne. Mają lekko chrupiącą skórkę i miękki środek.Gotowe!Smacznego!:)Ciao!*inspiracją do przepisu była bardzo zupełnie inna potrawa z bloga Matki Weganki, której niniejszym gorąco dziękujemy i pozdrawiamy wraz z Maluchem. :)(klik)