Propozycja na drugie śniadanie. Skończyło nam się pieczywo, więc rano szybko upiekłam takie oto babeczki. Część z nich trafiła do śniadaniówki naszego przedszkolaka, inne prosto do brzuszków... Wszystkie zostały dobrze wykorzystane ;)Składniki (na 12 szt.):1 szkl płatków owsianych (najlepiej nie błyskawicznych, tylko zwykłych)1.5 szkl mąki orkiszowej1/3 szkl uprażonych pestek dyni1/2 łyżeczki soli3 łyżki syropu klonowego2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego1/3 szkl oleju (użyłam z pestek winogron)ok. 1.5 szkl gorącej wody1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)Siemię lniane i płatki zalałam gorącą wodą. Odstawiłam na chwilę. W misce wymieszałam mąkę z solą, pestkami dyni i proszkiem do pieczenia.Do namoczonych płatków i siemienia dodałam syrop klonowy oraz olej. Przelałam do suchych składników i porządnie wymieszałam.Ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej 12 papilotkami.Piekłam 20 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ostudziłam na kratce.