ßßß Cookit - przepis na Marchewkowe bułki-hamburgerki

Marchewkowe bułki-hamburgerki

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: 40minut
Czas gotowania: 25-30minut
Przez Agnieszka 17 maja 2015
Kto z nas nie lubi zapachu pieczonych bułeczek roznoszącego się po domu? Te bułeczki wykorzystać można zarówno do zwykłych kanapek, jak i do przygotowania wegetariańskich hamburgerów. Dzięki zawartości marchewki, bułeczki mają piękny brązowo-pomarańczowy kolor.
Składniki
marchewki - 4 małe lub 1 duża
cukier - 1/8 szklanki
suche drożdże - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
mąka pełnoziarnista - 3-4 szklanki
olej z pewstek winogron (lub dowolny roślinny) - 1/2 szklanki
woda - 4 szklanki
siemię lniane mielone - 2 łyżki (wymieszane z 6 łyzkami ciepłej wody)
Instrukcje
1. Marchewki gotujemy w 4 szklankach wody. Kiedy zmiękną, razem w wodą dokładnie miksujemy w blenderze kuchennym na „sok”.
2. Wlewamy do miski. Dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i pozostawiamy, aż drożdże zaczną pracować.
3. Dodajemy siemię lniane, sól oraz mąkę (ilość mąki zależy od jej suchości). Zagniatamy przez kilka minut tak, by ciasto było miękkie i elastyczne. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz dokładnie zagniatamy.
4. Z uzyskanego ciasta lepimy kuleczki wielkości mandarynki i układamy na natłuszczonej blasze.
5. Wszystkie bułeczki nacieramy wodą za pomocą ręki lub pędzelka kuchennego i posypujemy nasionami sezamu. Zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
6. Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C (350 F). Bułeczki powinny mieć ładny brązowy kolor.
Po wystygnięciu i przekrojeniu można włożyć do nich sałatę, pomidora, papryczkę, cebulkę i naszego ulubionego wegańskiego kotleta… I będziemy mieć pysznego hamburgera!
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/marchewkowe-bulki-hamburgerki