Wykonanie
Czas przygotowania: 40minutCzas gotowania: 25-30minutPrzez Agnieszka 17 maja 2015Kto z nas nie lubi zapachu pieczonych bułeczek roznoszącego się po domu? Te bułeczki wykorzystać można zarówno do zwykłych kanapek, jak i do przygotowania wegetariańskich hamburgerów. Dzięki zawartości
marchewki, bułeczki mają piękny brązowo-
pomarańczowy kolor.Składniki
marchewki - 4 małe lub 1 duża
cukier - 1/8 szklankisuche
drożdże - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
mąka pełnoziarnista - 3-4 szklanki
olej z pewstek
winogron (lub dowolny roślinny) - 1/2 szklanki
woda - 4 szklanki
siemię lniane mielone - 2 łyżki (wymieszane z 6 łyzkami ciepłej
wody)Instrukcje1.
Marchewki gotujemy w 4 szklankach
wody. Kiedy zmiękną, razem w
wodą dokładnie miksujemy w blenderze kuchennym na „sok”.2. Wlewamy do miski. Dodajemy
cukier i
drożdże. Mieszamy i pozostawiamy, aż
drożdże zaczną pracować.3. Dodajemy
siemię lniane,
sól oraz
mąkę (ilość
mąki zależy od jej suchości). Zagniatamy przez kilka minut tak, by ciasto było miękkie i elastyczne. Na koniec dodajemy
olej i jeszcze raz dokładnie zagniatamy.4. Z uzyskanego ciasta lepimy kuleczki wielkości
mandarynki i układamy na natłuszczonej blasze.5. Wszystkie bułeczki nacieramy
wodą za pomocą ręki lub pędzelka kuchennego i posypujemy nasionami
sezamu. Zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.6. Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C (350 F). Bułeczki powinny
mieć ładny brązowy kolor.Po wystygnięciu i przekrojeniu można włożyć do nich
sałatę,
pomidora, papryczkę,
cebulkę i naszego ulubionego wegańskiego kotleta… I będziemy
mieć pysznego hamburgera!