ßßß
 
            
         Czas przygotowania: 40minutCzas gotowania: 25-30minutPrzez Agnieszka 17 maja 2015Kto z nas nie lubi zapachu pieczonych bułeczek roznoszącego się po domu? Te bułeczki wykorzystać można zarówno do zwykłych kanapek, jak i do przygotowania wegetariańskich hamburgerów. Dzięki zawartości marchewki, bułeczki mają piękny brązowo-pomarańczowy kolor.Składnikimarchewki - 4 małe lub 1 dużacukier - 1/8 szklankisuche drożdże - 2 łyżkisól - 1 łyżeczkamąka pełnoziarnista - 3-4 szklankiolej z pewstek winogron (lub dowolny roślinny) - 1/2 szklankiwoda - 4 szklankisiemię lniane mielone - 2 łyżki (wymieszane z 6 łyzkami ciepłej wody)Instrukcje1. Marchewki gotujemy w 4 szklankach wody. Kiedy zmiękną, razem w wodą dokładnie miksujemy w blenderze kuchennym na „sok”.2. Wlewamy do miski. Dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i pozostawiamy, aż drożdże zaczną pracować.3. Dodajemy siemię lniane, sól oraz mąkę (ilość mąki zależy od jej suchości). Zagniatamy przez kilka minut tak, by ciasto było miękkie i elastyczne. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz dokładnie zagniatamy.4. Z uzyskanego ciasta lepimy kuleczki wielkości mandarynki i układamy na natłuszczonej blasze.5. Wszystkie bułeczki nacieramy wodą za pomocą ręki lub pędzelka kuchennego i posypujemy nasionami sezamu. Zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.6. Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C (350 F). Bułeczki powinny mieć ładny brązowy kolor.Po wystygnięciu i przekrojeniu można włożyć do nich sałatę, pomidora, papryczkę, cebulkę i naszego ulubionego wegańskiego kotleta… I będziemy mieć pysznego hamburgera!
Czas przygotowania: 40minutCzas gotowania: 25-30minutPrzez Agnieszka 17 maja 2015Kto z nas nie lubi zapachu pieczonych bułeczek roznoszącego się po domu? Te bułeczki wykorzystać można zarówno do zwykłych kanapek, jak i do przygotowania wegetariańskich hamburgerów. Dzięki zawartości marchewki, bułeczki mają piękny brązowo-pomarańczowy kolor.Składnikimarchewki - 4 małe lub 1 dużacukier - 1/8 szklankisuche drożdże - 2 łyżkisól - 1 łyżeczkamąka pełnoziarnista - 3-4 szklankiolej z pewstek winogron (lub dowolny roślinny) - 1/2 szklankiwoda - 4 szklankisiemię lniane mielone - 2 łyżki (wymieszane z 6 łyzkami ciepłej wody)Instrukcje1. Marchewki gotujemy w 4 szklankach wody. Kiedy zmiękną, razem w wodą dokładnie miksujemy w blenderze kuchennym na „sok”.2. Wlewamy do miski. Dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i pozostawiamy, aż drożdże zaczną pracować.3. Dodajemy siemię lniane, sól oraz mąkę (ilość mąki zależy od jej suchości). Zagniatamy przez kilka minut tak, by ciasto było miękkie i elastyczne. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz dokładnie zagniatamy.4. Z uzyskanego ciasta lepimy kuleczki wielkości mandarynki i układamy na natłuszczonej blasze.5. Wszystkie bułeczki nacieramy wodą za pomocą ręki lub pędzelka kuchennego i posypujemy nasionami sezamu. Zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.6. Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C (350 F). Bułeczki powinny mieć ładny brązowy kolor.Po wystygnięciu i przekrojeniu można włożyć do nich sałatę, pomidora, papryczkę, cebulkę i naszego ulubionego wegańskiego kotleta… I będziemy mieć pysznego hamburgera!