Wykonanie
Najpyszniejsze są chwilę po wyjęciu z pieca – jeszcze cieplutkie :)Składniki:2 łyżeczki suchych
drożdży1,5 łyżki
cukru1,25 szklanki letniej
wody (możliwe, że będziesz potrzebować jeszcze 0,25)500g
mąki1,5 łyżeczki
solido 0,5 szklanki letniej
wody wsyp
drożdże i
cukier. Nie mieszaj. Odstaw na 5 minutdo dużej miski wsyp
mąkę i
sólwymieszaj
drożdże i wraz z pozostałą
wodą wlej do
mąkizagnieć ciasto – powinno być zwarte i wilgotnewyjmij je na opruszony
mąką blat, wyrabiaj przez ok 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczneprzełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę* jak zwiększy objętość dwukrotnie, „przywal mu z pięści” (żeby opadło) i odstaw na kolejne 10minutpodziel na 8 równych części, uformuj każdą z nich w kulkęwsadź palec w
mąkę, następnie zrób w środku każdej kulki dziurę i rozciągnij ciasto, by uzyskać kształt bajgla (ciasto jeszcze urośnie, więc rozciągnij je tak, by dziura była większa od tej, którą chcesz
mieć w gotowym bajglu) jak już wszystkie bajgle będą uformowane, przykryj je ściereczką i zostaw na 10minut, by odpoczęłynagrzej piec do 220˚Czagotuj
wodę w dużym garnku, jak zacznie wrzeć zmniejsz ogieńwkładaj bajgle do garnka – jak wypłyną (a powinny od razu), gotuj z obu stron po 1 minucie (jeżeli chcesz, by były bardziej gumowate i „nowojorskie”, gotuj po 2 minuty z każdej strony)jeżeli chcesz posypać je ziarenkami lub
przyprawami, to jest ten moment ;) wyjmując z
wody wkładaj bajgle do miseczki z posypką (sama się przyklei) lub smaruj roztrzepanym
jajkiem i posypuj ziarenkami/przyprawami lub czym tylko chceszułóż gotowe bajgle na blasze wyłożonej pergaminem i posmarowanej lekko
olejempiecz 20 minut, aż będą rumianewystudź na kratceSmacznego! :)*sposób, by ciasto ładnie wyrosło: nagrzej piec do 100˚C, wyłącz. Jak temperatura spadnie do ok 50˚C wstaw miskę z
ciastem. Zostaw na 1 godzinę.**przepis pochodzi z tej strony: http://www.sophisticatedgourmet.com/2009/10/new-york-style-bagel-recipe/