Wykonanie
stycznia 10, 2016
Dyniowe ebelskivers, czyli miniaturowe pączki wywodzące się z Danii, jednak w bardzo zdrowej wersji. Pączki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Na Tłusty Czwartek (który już za niecały miesiąc!) będą jak znalazł. Na pewno jest to też dobra alternatywa dla osób będących na diecie odchudzającej - dzięki takim zdrowym zamiennikom mogą bez wyrzutów sumienia zjeść kilkanaście pączuszków i kontynuować swoją dietę. Jakby tego było mało, pączki są... wegańskie! Zamiast
jajka użyłam bowiem naturalnego zamiennika
żółtka - MyEy, który dodatkowo wzmocnił kolorystykę dania.
/przepis własny/70 g
mąki owsianejokoło 80 ml naturalnego
mleka sojowego80 g gęstego puree z dyni1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliłyżeczka
syropu daktylowegoolej kokosowy do natłuszczenia formyWszystkie składniki zmiksować na gładką masę.Powinna być gęsta, ale łatwo spływać po łyżce.Smażyć w dobrze rozgrzanym wypiekaczu około 4 minut.Wyjąć, udekorować i podawać.Smacznego!
Share This StoryYou Might Also Like