ßßß
Waniliowy* żytni omlet z ricotty z daktylową** nutą podany z gruszką, ricottą i cukrem pudrem trzcinowym

* ekstrakt waniliowy** syrop daktylowy/1 porcja//proporcje własne/100 g ricotty40 g mąki żytniej grubo mielonej z pełnego przemiału (może być zwykła żytnia razowa)2 jajkakilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)szczypta solipół łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego)łyżeczka syropu daktylowegoWszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 3 minut z każdej strony.Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.Podawać z dowolnymi dodatkami.Smacznego!