Wykonanie
Jak się macie w nowym roku? Bardzo trudno było mi się ocknąć po świętach i Sylwestrze. Tym razem Wigilia była u nas więc obowiązków było sporo. A zaraz po świętach spakowaliśmy graty i wraz ze znajomymi ruszyliśmy do naszego "
domku na górce" czyli po prostu tam gdzie był śnieg i prawdziwa zima. To był fajny czas odpoczynku, resetu i nacieszenia się sobą i przyjaciółmi. Dlatego pustki tutaj.. A po tak długim i błogim lenistwie, powrót do rzeczywistości był trudny. Ale ogarniamy się i wracamy!Stałam się szczęśliwą posiadaczką nowej gofrownicy.
Pisałam nie raz, że moja stara gofrownica doprowadzała mnie do szału, dlatego przyszedł czas na to, aby się pożegnać. Mam wrażenie, że gofry to coś, czego nie da się zepsuć. Sprawdzą się różne
mąki,
mleka, dodatki,
mąką być wegańskie, bezglutenowe i właściwie jakie tylko chcecie. To
daje pole do popisu. Ja tym razem postawiłam na
mąkę owsianą,
migdałową syrop kokosowy i
owoce. Było słodko i pysznie.A jeśli szukacie inspiracji to zapraszam:7 pomysłów na gofry- słodkie i wytrawne
Składniki:1 szklanka
mąki owsianejpół szklanki
mąki migdałowej2
jajkaszklanka
mleka- lub nieco więcejszczypta
soliłyżka
syropu kokosowego (lub innego słodzidła)łyżeczka
proszku do pieczeniado podania:
owoce,
syrop kokosowy,Wykonywanie:Obie
mąki wsyp do miski, dodaj
sól,
proszek do pieczenia i wymieszaj. Wlej
mleko i
syrop. Ponownie wymieszaj.
Białka oddziel od
żółtek.
Żółtka dodaj do masy, a
białka ubij na sztywną masę. Wmieszaj ją delikatnie do ciasta. Jeśli masa jest zbyt zbita dodaj nieco więcej
mleka, a jeśli zbyt rzadka-
mąkę. Smaż gofry na dobrze rozgrzanej gofrownicy posmarowanej odrobiną
oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!