ßßß
Bezjajeczne ricottowe knedle z patelni nadziane wiśniami i podane z krówkowym serkiem wiejskim i wiśniami
BEZJAJECZNE KNEDLE Z PATELNI/przepis autorski/100 g ricotty4 czubate łyżki mąki jaglanejszczypta soli1/4 łyżeczki proszku do pieczeniałyżka syropu daktylowegomleko do rozrzedzenia masyłyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wodyolej kokosowy do smażeniawiśnie do podania i nadzianiadowolny aromatRicottę wymieszać z mąką, solą, proszkiem do pieczenia.Siemię lniane zalać wrzątkiem i porządnie wymieszać.Do ciasta dodać przygotowane siemię, aromat rumowy oraz mleko.Masa powinna być dość gęsta.Zwilżonymi dłońmi formować placuszki, do środka wkładać po jednej wiśni.Utworzyć kuleczki i kłaść od razu na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię.Smażyć około 5 minut z każdej strony, po przewróceniu również pod przykryciem.Podawać póki ciepłe.Smacznego!***
A wczoraj na deser było... bezglutenowe, ekologiczne ciasto biszkoptowe od Damhert !Mięciutkie, o maślano-cytrynowym smaku i zapachu.Jak na "kupne", to chyba jedno z lepszych, jakie miałam okazję próbować.Dostaniecie je w sklepie internetowym Stewiarnia.pl