ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka żytnie

Ciasteczka żytnie

nazwa

Wykonanie

Każdy z nas ma swój sposób na regenerację. Jedni wybiorą leżenie w łóżku przez cały dzień, drudzy zdecydują się na spędzenie dnia z rodziną, a jeszcze inni będą łapać witaminę D w te słoneczne dni. Ja jednak odpoczywam i odrywam się od wszystkich przeciwności losu w czasie pieczenia. Tak było i tym razem. Jak możecie zauważyć na zdjęciach- ciasteczka zrobiłam w 100% z zamiłowaniem i stempelek tylko to uwydatnia :) Ich zaletą jest szybki sposób wykonania oraz zastosowanie mąki żytniej razem z pełnoziarnistą. Skusicie się?
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sodki
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
6 łyżek syropu klonowego
50 ml mleka
30g oleju kokosowego
Przygotowanie:
Wszystkie sypkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy do nich olej kokosowy i łączymy- powinno to przypominać kruszonkę. Dodajemy pozostałe składniki i energicznie zagniatamy ciasto. Tworzymy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 20 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykrawamy małe krążki lub inne kształty. Inny sposób to odrywanie po kawałku ciasta, tworzenie kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczanie go za pomocą stempelka.
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Zajadamy po przestudzeniu.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/07/ciasteczka-zytnie.html