ßßß Cookit - przepis na Wołowina z pieczonym naleśnikiem i zielonym groszkiem

Wołowina z pieczonym naleśnikiem i zielonym groszkiem

nazwa

Wykonanie

Proponujemy inną wersję naleśnika, bardzo wyrośniętą, pieczoną w piekarniku, z dodatkiem duszonej wołowiny i słodkiego zielonego groszku.
Składniki:
-ok. 35 dkg wołowiny
-2 marchewki
-45 dkg mrożonego zielonego groszku
-ząbek czosnku
-ok. 5 dkg masła
-12 dkg mąki oraz 2 łyżki do sosu
-3 jajka
-275 ml mleka
-150 ml oleju
-sos sojowy
-sól. pieprz
Wołowinę gotujemy z dodatkiem warzyw, jak na rosół.
Po 10 minutach wyjmujemy z rosołu marchewki. Pół jednej z nich kroimy w plastry
a resztę w kostkę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.
Ugotowane mięso kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy połowę czosnku i plastry wołowiny.
Chwilę smażymy i posypujemy mąką ( 2 łyżki ).
Podlewamy rosołem ( ok. 1 szklanka ).
Dodajemy sos sojowy ( ok. 2 łyżki ) i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Zawartość patelni przekładamy do rondelka, dodajemy plasterki marchewki i dusimy na maleńkim ogniu przez ok.20 minut. W razie potrzeby dolewamy rosół.
Groszek wrzucamy do gorącej, osolonej wody.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5-7 minut.
Odcedzamy.
Na patelni roztapiamy pozostałe masło, dodajemy pozostałą połowę czosnku,
marchewkę i groszek. Mieszamy i podsmażamy ok. 3 minuty.
Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wlewamy olej.
Wstawiamy na 7 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C.
W tym czasie do przesianej mąki wbijamy jajka, mieszamy, solimy, dolewamy mleko i dokładnie miksujemy na wolnych obrotach.
Wysuwamy z piekarnika naczynie z olejem, wlewamy ciasto i wsuwamy ponownie
do piekarnika na 15-20 minut.
Naleśnik gotowy.
Wystarczy pokroić na porcje ( 4 ) , nałożyć plasterki wołowiny, polać sosem,
dodać groszek i delektować się niesamowitym smakiem.
Smacznego!
Teraz pora na upragniony urlop.
Mamy nadzieję, że wrócimy z nowymi inspiracjami z gór.
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/02/woowina-z-pieczonym-nalesnikiem-i.html