Wykonanie
Proponujemy inną wersję naleśnika, bardzo wyrośniętą, pieczoną w piekarniku, z dodatkiem duszonej
wołowiny i słodkiego
zielonego groszku.Składniki:-ok. 35 dkg
wołowiny-2
marchewki-45 dkg
mrożonego zielonego groszku-ząbek
czosnku-ok. 5 dkg
masła-12 dkg
mąki oraz 2 łyżki do sosu-3
jajka-275 ml
mleka-150 ml
oleju-
sos sojowy-
sól.
pieprzWołowinę gotujemy z dodatkiem warzyw, jak na rosół.
Po 10 minutach wyjmujemy z rosołu
marchewki. Pół jednej z nich kroimy w plastrya resztę w kostkę.
Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.
Ugotowane
mięso kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy połowę
masła, dodajemy połowę
czosnku i plastry
wołowiny.
Chwilę smażymy i posypujemy
mąką ( 2 łyżki ).
Podlewamy rosołem ( ok. 1 szklanka ).Dodajemy
sos sojowy ( ok. 2 łyżki ) i doprawiamy do smaku
pieprzem i
solą.
Zawartość patelni przekładamy do rondelka, dodajemy plasterki
marchewki i dusimy na maleńkim ogniu przez ok.20 minut. W razie potrzeby dolewamy rosół.
Groszek wrzucamy do gorącej, osolonej
wody.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5-7 minut.Odcedzamy.
Na patelni roztapiamy pozostałe
masło, dodajemy pozostałą połowę
czosnku,
marchewkę i
groszek. Mieszamy i podsmażamy ok. 3 minuty.
Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wlewamy
olej.
Wstawiamy na 7 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C.
W tym czasie do przesianej
mąki wbijamy
jajka, mieszamy, solimy, dolewamy
mleko i dokładnie miksujemy na wolnych obrotach.
Wysuwamy z piekarnika naczynie z
olejem, wlewamy ciasto i wsuwamy ponowniedo piekarnika na 15-20 minut.
Naleśnik gotowy.
Wystarczy pokroić na porcje ( 4 ) , nałożyć plasterki
wołowiny, polać sosem,dodać
groszek i delektować się niesamowitym smakiem.
Smacznego!Teraz
pora na upragniony urlop.Mamy nadzieję, że wrócimy z nowymi inspiracjami z gór.