ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegogroszek zielony mrożony 600 gramówszynka gotowana 300 gramówkromki chleba 3 sztukmąka 5 łyżek stołowychmasło 8 łyżek stołowychjajka 4 sztukmleko 1 szklanekpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Sos beszamel: w rondlu rozpuścić 5 łyżek masła, wsypać mąkę i przesmażyć, mieszając. Powoli wlać 2000 ml gorącego mleka. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Mieszając, gotować 10 minut.W kostkę pokroić szynkę . Z chleba odkroić skórkę, resztą mleka zwilżyć miękisz, odcedzić i razem z szynką zmiksować w malakserze.Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać groszek, sól oraz pieprze i wlać trochę wody. Gotować 20 minut, osaczyć i zmiksować w malakserze.Białka ubić na sztywną pianę. do masy groszkowej wlać beszamel, dodać 2 żółtka i połowę piany. Do masy z szynki dodać pozostałe 2 żółtka i resztę piany, wymieszać.Formę keksową o pojemności 1 litra wyłożyć papierem do pieczenia, posmarowanym masłem. Wyłożyć masę z groszku i wyrównać, następnie ułożyć masę z szynki. Przykryć folią aluminiową i piec 60 minut w 180 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: