Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
groszek zielony mrożony 600 gramów
szynka gotowana 300 gramówkromki
chleba 3 sztuk
mąka 5 łyżek stołowych
masło 8 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
mleko 1 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Sos beszamel: w rondlu rozpuścić 5 łyżek
masła, wsypać
mąkę i przesmażyć, mieszając. Powoli wlać 2000 ml gorącego
mleka. Doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem. Mieszając, gotować 10 minut.W kostkę pokroić
szynkę . Z
chleba odkroić skórkę, resztą
mleka zwilżyć miękisz, odcedzić i razem z
szynką zmiksować w malakserze.Na patelni rozpuścić 2 łyżki
masła, dodać
groszek,
sól oraz
pieprze i wlać trochę
wody. Gotować 20 minut, osaczyć i zmiksować w malakserze.
Białka ubić na sztywną pianę. do masy groszkowej wlać beszamel, dodać 2
żółtka i połowę piany. Do masy z
szynki dodać pozostałe 2
żółtka i resztę piany, wymieszać.Formę keksową o pojemności 1 litra wyłożyć papierem do pieczenia, posmarowanym
masłem. Wyłożyć masę z
groszku i wyrównać, następnie ułożyć masę z
szynki. Przykryć folią aluminiową i piec 60 minut w 180 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: