ßßß Cookit - przepis na Dwukolorowy klops

Dwukolorowy klops

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
groszek zielony mrożony 600 gramów
szynka gotowana 300 gramów
kromki chleba 3 sztuk
mąka 5 łyżek stołowych
masło 8 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
mleko 1 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Sos beszamel: w rondlu rozpuścić 5 łyżek masła, wsypać mąkę i przesmażyć, mieszając. Powoli wlać 2000 ml gorącego mleka. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Mieszając, gotować 10 minut.
W kostkę pokroić szynkę . Z chleba odkroić skórkę, resztą mleka zwilżyć miękisz, odcedzić i razem z szynką zmiksować w malakserze.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać groszek, sól oraz pieprze i wlać trochę wody. Gotować 20 minut, osaczyć i zmiksować w malakserze.
Białka ubić na sztywną pianę. do masy groszkowej wlać beszamel, dodać 2 żółtka i połowę piany. Do masy z szynki dodać pozostałe 2 żółtka i resztę piany, wymieszać.
Formę keksową o pojemności 1 litra wyłożyć papierem do pieczenia, posmarowanym masłem. Wyłożyć masę z groszku i wyrównać, następnie ułożyć masę z szynki. Przykryć folią aluminiową i piec 60 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11095/Dwukolorowy-klops