Wykonanie
Ciasteczka z naszego dzieciństwa.Kruchy spód,
biszkoptowy wierzch a do tego dżemik
śliwkowy i
mak.Składniki na
biszkopt:-3
jajka-6 płaskich łyżek
cukru-6 płaskich łyżek
mąki-ok. 1/2 szklanki suchego
maku-
dżem śliwkowy
Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki
mąki-10 dkg
masła lub
margaryny-1/2 szklanki
cukru pudru-1
jajko-płaska łyżeczka
proszku do pieczenia-aromat

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.

Dżem miksujemy.

Kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki.

Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 minut.

Przygotowujemy ciasto
biszkoptowe.Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy
cukier, następniestopniowo
żółtka i miksujemy.Dodajemy przesianą
mąkę i delikatnie mieszamy.

Kruchy spód jest upieczony.

Do blaszki z papierem do pieczenia wylewamy ciasto
biszkoptowe i wyrównujemy.

Posypujemy
makiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut.

Kiedy placki wystygną podgrzewamy
dżem.Gorący wylewamy na kruchy spód i przykrywamy plackiem z
makiem.


Obciążamy deską i pozostawiamy na kilka godzin.

Kroimy delikatnie
ostrym nożem w dowolne kształty.

Smacznego!