Wykonanie
Ciasteczka z naszego dzieciństwa.Kruchy spód,
biszkoptowy wierzch a do tego dżemik
śliwkowy i
mak.Składniki na
biszkopt:-3
jajka-6 płaskich łyżek
cukru-6 płaskich łyżek
mąki-ok. 1/2 szklanki suchego
maku-
dżem śliwkowySkładniki na kruchy spód:-1,5 szklanki
mąki-10 dkg
masła lub
margaryny-1/2 szklanki
cukru pudru-1
jajko-płaska łyżeczka
proszku do pieczenia-aromat
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.
Dżem miksujemy.
Kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki.
Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 minut.
Przygotowujemy ciasto
biszkoptowe.Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy
cukier, następniestopniowo
żółtka i miksujemy.Dodajemy przesianą
mąkę i delikatnie mieszamy.
Kruchy spód jest upieczony.
Do blaszki z papierem do pieczenia wylewamy ciasto
biszkoptowe i wyrównujemy.
Posypujemy
makiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut.
Kiedy placki wystygną podgrzewamy
dżem.Gorący wylewamy na kruchy spód i przykrywamy plackiem z
makiem.
Obciążamy deską i pozostawiamy na kilka godzin.
Kroimy delikatnie
ostrym nożem w dowolne kształty.
Smacznego!