Ciasteczka idealnie nadają się na słodkie prezenty, dlatego w tym roku przygotowałam ich więcej i pokusiłam się o dekorowanie lukrem ćwicząc swoją cierpliwość. Nie jestem w tym za dobra, trochę się namęczyłam i choć nie jest idealnie jestem zadowolona. Ciasteczka Mikołaje przygotowałam na bazie ciasteczekcynamonowych i ciasteczek z makiem (niebawem przepis).125 g masła125 g cukru pudrujajko250 g mąkiłyżeczka cynamonu / 2 łyżki makulukier królewski:białkookoło szklanki cukru pudruperełki cukroweMasło wymieszać z cukrem pudrem, wbić jajko, dodać mąkę i cynamon.Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.Włożyć na 30 minut do lodówki.Rozwałkowywać na grubość około 3 mm i wykrajać ciasteczka.Piec na papierze do pieczenia lub macie silikonowej w temp. 170 st.c. przez 10 minut.Wystudzić ciasteczka na kratce.Przygotować lukier - utrzeć białko z cukrem pudrem, lukier powinien być dość gęsty do precyzyjnego lukrowania, nie powinien spływać gładko z łyżki - w razie potrzeby dodać więcej cukru.Rozdzielić lukier na dwie miseczki, do jednej dodać szczyptę czerwonego barwnika i wymieszać.Udekoruj ciasteczka według wzoru na zdjęciu.