ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka Mikołaje

Ciasteczka Mikołaje

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka idealnie nadają się na słodkie prezenty, dlatego w tym roku przygotowałam ich więcej i pokusiłam się o dekorowanie lukrem ćwicząc swoją cierpliwość. Nie jestem w tym za dobra, trochę się namęczyłam i choć nie jest idealnie jestem zadowolona. Ciasteczka Mikołaje przygotowałam na bazie ciasteczek cynamonowych i ciasteczek z makiem (niebawem przepis).
125 g masła
125 g cukru pudru
jajko
250 g mąki
łyżeczka cynamonu / 2 łyżki maku
lukier królewski:
białko
około szklanki cukru pudru
perełki cukrowe
Masło wymieszać z cukrem pudrem, wbić jajko, dodać mąkę i cynamon.
Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Włożyć na 30 minut do lodówki.
Rozwałkowywać na grubość około 3 mm i wykrajać ciasteczka.
Piec na papierze do pieczenia lub macie silikonowej w temp. 170 st.c. przez 10 minut.
Wystudzić ciasteczka na kratce.
Przygotować lukier - utrzeć białko z cukrem pudrem, lukier powinien być dość gęsty do precyzyjnego lukrowania, nie powinien spływać gładko z łyżki - w razie potrzeby dodać więcej cukru.
Rozdzielić lukier na dwie miseczki, do jednej dodać szczyptę czerwonego barwnika i wymieszać.
Udekoruj ciasteczka według wzoru na zdjęciu.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/12/ciasteczka-mikolaje.html