Wykonanie
Kruche
ciasteczka i
ciasteczka z
makiem przypominają mi wykradanie
ciasteczek u babci w Wigilię. Z przyjemnością po tylu latach odtworzyłam ten smak.Wszystkie przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie .
![](/Data/Images/www.dusiowakuchnia.pl\2014_slash_12_slash_ciasteczka-z-makiem/l/1003713588.jpg)
125 g
masła125 g
cukru pudrujajko250 g
mąki2-3 łyżki
makuMasło wymieszać z
cukrem pudrem, wbić
jajko, dodać
mąkę,
mak i ekstrakt
waniliowy.Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.Włożyć na 30 minut do lodówki.Rozwałkowywać na grubość około 3 mm i wykrajać
ciasteczka (ten ładny kształt śnieżynki dzięki Cookieland Cutters).Piec na papierze do pieczenia lub macie silikonowej w temp. 170 st.c. przez 10 minut.Wystudzić
ciasteczka na kratce.
![](/Data/Images/www.dusiowakuchnia.pl\2014_slash_12_slash_ciasteczka-z-makiem/l/-1856110967.jpg)
![](/Data/Images/www.dusiowakuchnia.pl\2014_slash_12_slash_ciasteczka-z-makiem/l/-1396129158.jpg)
![](/Data/Images/www.dusiowakuchnia.pl\2014_slash_12_slash_ciasteczka-z-makiem/l/-1788523569.jpg)