Wykonanie
« Restauracja The One Francuska 3 | WarszawaWczoraj wieczorem naszła mnie ochota na kruche maślane
ciasteczka. Tym razem przygotowałam je klasycznie, beż żadnych dodatków, posypałam jedynie
cukrami smakowymi. Sprawdźcie też przepis na
ciasteczka ze
skórką cytryny .Składniki na około 50
ciasteczek1,5 – 2 szklanki
mąki150 g
masłajajkopół szklanki
cukru pudrułyżka
wodyjajko do posmarowania
ciastekcukier do posypania
ciastekKrok 1Łączymy składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy ciasto przykleja się do rąk, dodajemy
mąki. Powinno jednak
mieć ono dość luźną konsystencję – nie przesadźcie z ilością
mąki, bo
ciasteczka będą twarde. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na 30 minut do lodówki.Krok 2Partiami rozwałkujemy ciasto o wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce. Smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
cukrem. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.