Wykonanie


Babeczki można wypełnić dowolnym farszem.My dziś wykorzystamy farsz
grzybowy.Składniki na ciasto:-3 szklanki
mąki-10 dkg
margaryny-2 solidne łyżki kwaś nej
śmietany-2
żółtka i jedno całe
jajko-rozczyn z 2 dkg
drożdży, 1/4 łyżeczki
cukru i 2 łyżek ciepłej
wody-szczypta
soliSkładniki na farsz:-40 dkg odciśniętych, obgotowanych
grzybów ( my wykorzystaliśmy ubiegłoroczne, zamrożone opieńki, ale mogą to być
pieczarki - ok. 0,7 kg
świeżych pieczarek - po obgotowaniu i odsączeniu zostanie ok. 40 dkg )-30 dkg surowych
pieczarek-2
cebule-2
jajka-2 czerstwe
bułki-
bułka tarta-warzywko,
pieprz-
olejJeszce 1 roztrzepane
jajko do smarowania babeczek.

Do
mąki dodajemy 2
żółtka i jedno
jajko,
margarynę,
śmietanę, szczyptę
soli, przygotowany rozczyn
drożdżowy i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówkido czasu przygotowania farszu.

Dowolnie kroimy
cebulę i
świeże pieczarki.

Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy
cebulę, przyprawioną warzywkiem, dodajemy
pieczarki i smażymy do odparowania
wody.

Moczymy w zimnej wodzie i odsączamy czerstwe
bułki.W maszynce mielimy
grzyby gotowane, smażone i
bułki.

Dodajemy 2
jajka, przyprawiamy warzywkiem i
pieprzem.Mieszamy i stopniowo dodajemy
bułkę tartą, aby nasz farsz zgęstniał ( ok. 2 garści
bułki tartej ).

Ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę.

Rozwałkowujemy na cienkie placki.

Wycinamy krążki, odpowiadające wielkości foremek.

Z części ciasta wycinamy paseczki do ozdoby babeczek.

Babeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 minut.

Babeczki gotowe.

Nadmiar ciasta wykorzystamy na
ciasteczka.Smakują, jak paluszki.

Smacznego!