Wykonanie

Znakomite, dietetyczne danie, zamówione przez ciocię Celinkę.Odtworzyliśmy przepis sprzed lat, przyrządzany przez mamę i udało się.Smakuje tak samo, czyli wyśmienicie.Nie udało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :)Składniki:-25 dkg ugotowanej
fasoli-5 średnich czerwonych
buraczków-5 średnich
ziemniaków-1/4 średniej główki
białej kapusty-4
marchewki-1/2 kg
mięsa (
szynki)-10 suszonych
śliwek-3 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz,
koperek-1/2 l
bulionu warzywnego lub rosołu
Mięso kroimy w dużą kostkę.

Dodajemy pokrojony w kostkę
czosnek, doprawiamy
solą i
pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.

Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach
buraczki i
marchewkę.
Kapustę szatkujemy a
ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.

W misce mieszamy
buraczki,
marchewkę,
ziemniaki,
fasolę,
kapustę,
śliwki,
mięso i pokrojony
koperek.


Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy
bulionem (musi
mieć zdecydowany smak - będzie podstawą smaku całej potrawy).
Bulionem zalewamy naczynie mniej więcej do wysokości 2/3 potrawy.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C a kiedy
bulion zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C.Całkowity czas duszenia to ok. 90 minut.Po tym czasie odpowiednia porcja na talerz i gotowe.

Smacznego!