ßßß Cookit - przepis na Barszcz Ukraiński

Barszcz Ukraiński

nazwa

Wykonanie

Nie wiem czy przepis na barszcz, który tutaj podaję jest oryginalnym przepisem na Barszcz Ukraiński.
Ten zrobiony przeze mnie jest przygotowany tak jak robiła to moja babcia.
Jest pyszny, czerwony i pachnący.
Idealny w zimowe dni jak i te ciepłe.
Skład ;
- liście pietruszki
- 4 duże buraki czerwone
- fasola jasiek
- 1 duża marchew
- ziemniaki
- śmietana
- pieprz, sól
- bulion warzywny
Fasolę zalać na noc wodą i zgotować w osobnym garnku.Gdybyście zapomniały to zrobić można zalać ją wrzątkiem pół godziny przed ugotowaniem, proces ten ma na celu szybsze zgotowanie fasoli. Buraki obrać i umyć. 3 sztuki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, 1 sztukę pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Dowolną ilość ziemniaków obrać i pokroić w kostkę.Marchew obrać a następnie pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wrzucić do garnka, dodać 2 kostki bulionu warzywnego.Garnek wypełnić wodą nieco nad poziom wszystkich warzyw.Nie wlewamy za dużo wody, ponieważ wtedy nie uzyskamy pięknego czerwonego koloru.Całość gotujemy ok 40 minut na wolnym ogniu.Do gotowego barszczu wrzucamy w między czasie ugotowaną fasole, dodajemy śmietanę, pieprz, sól wg uznania.
Gotowy nalewamy na talerz i zdobimy pietruszką.
UWAGA; nie dodawajcie pieprzu podczas gotowania, wówczas gorzknieje!
Źródło:http://domoweobiady.blogspot.com/2014/08/barszcz-ukrainski.html