Wykonanie
Nie wiem czy przepis na barszcz, który tutaj podaję jest oryginalnym przepisem na Barszcz Ukraiński.Ten zrobiony przeze mnie jest przygotowany tak jak robiła to moja babcia.Jest pyszny, czerwony i pachnący.Idealny w zimowe dni jak i te ciepłe.
Skład ;-
liście pietruszki- 4 duże
buraki czerwone-
fasola jasiek- 1 duża
marchew-
ziemniaki-
śmietana-
pieprz,
sól-
bulion warzywnyFasolę zalać na noc
wodą i zgotować w osobnym garnku.Gdybyście zapomniały to zrobić można zalać ją wrzątkiem pół godziny przed ugotowaniem, proces ten ma na celu szybsze zgotowanie
fasoli.
Buraki obrać i umyć. 3 sztuki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, 1 sztukę pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Dowolną ilość
ziemniaków obrać i pokroić w kostkę.
Marchew obrać a następnie pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wrzucić do garnka, dodać 2 kostki
bulionu warzywnego.Garnek wypełnić
wodą nieco nad poziom wszystkich warzyw.Nie wlewamy za dużo
wody, ponieważ wtedy nie uzyskamy pięknego czerwonego koloru.Całość gotujemy ok 40 minut na wolnym ogniu.Do gotowego barszczu wrzucamy w
między czasie ugotowaną
fasole, dodajemy
śmietanę,
pieprz,
sól wg uznania.Gotowy nalewamy na talerz i zdobimy
pietruszką.UWAGA; nie dodawajcie
pieprzu podczas gotowania, wówczas gorzknieje!