ßßß Cookit - przepis na Torcik urodzinowy

Torcik urodzinowy

nazwa

Wykonanie

Są takie szczególne dni w roku, kiedy na stole musi pojawić się ciastko tortowe.
Jednym z naszych ulubionych jest torcik z suszonymi śliwkami.
Musimy zacząć od przygotowania śliwek. Należy to zrobić w przeddzień pieczenia.
20 dkg suszonych śliwek układamy ciasno w słoiku i zalewamy je wódką.
Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc.
Składniki na biszkopt:
-6 jajek
-szklanka cukru
-3/4 szklanki maki pszennej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-1/2 szklanki maku
-łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat śmietankowy
-szczypta soli
Oddzielamy żółtka od białek.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę.
Dosypujemy cukier i miksujemy.
Dodajemy żółtka i miksujemy.
Dodajemy wymieszane i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia a na końcu mak i wszystko mieszamy.
Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 160 st. C na 20-25 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt jest gotowy do dalszej zabawy.
W trakcie pieczenia i studzenia ciasta przygotowujemy krem.
Składniki kremu:
-kostka masła lub margaryny
-opakowanie 400 g kremu czekoladowego
-odsączone z alkoholu przygotowane wcześniej suszone śliwki
-5-10 dkg orzechów włoskich
Do nasączania biszkoptu przygotowujemy szklankę mocnego naparu z herbaty, który
wymieszamy z pozostałym po śliwkach alkoholem.
Orzechy rozdrabniamy.
Śliwki kroimy w drobną kostkę.
W miseczce ucieramy masło, dodajemy krem czekoladowy i miksujemy.
Dodajemy pokrojone śliwki i miksujemy.
Powstanie delikatny, puchaty kremik.
Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części.
Nasączamy spód.
Nakładamy połowę kremu.
Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy.
Wykładamy pozostały krem.
Smarujemy nim wierzch i boki naszego torcika.
Całość obsypujemy orzechami i dekorujemy według uznania.
Torcik wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut i gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/01/torcik-urodzinowy.html