Są takie szczególne dni w roku, kiedy na stole musi pojawić się ciastko tortowe.Jednym z naszych ulubionych jest torcik z suszonymi śliwkami.Musimy zacząć od przygotowania śliwek. Należy to zrobić w przeddzień pieczenia.20 dkg suszonych śliwek układamy ciasno w słoiku i zalewamy je wódką.Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc.Składniki na biszkopt:-6 jajek-szklanka cukru-3/4 szklanki maki pszennej-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej-1/2 szklanki maku-łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-szczypta soliOddzielamy żółtka od białek.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę.Dosypujemy cukier i miksujemy.Dodajemy żółtka i miksujemy.Dodajemy wymieszane i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia a na końcu mak i wszystko mieszamy.Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 160 st. C na 20-25 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt jest gotowy do dalszej zabawy.W trakcie pieczenia i studzenia ciasta przygotowujemy krem.Składniki kremu:-kostka masła lub margaryny-opakowanie 400 g kremu czekoladowego-odsączone z alkoholu przygotowane wcześniej suszone śliwki-5-10 dkg orzechów włoskichDo nasączania biszkoptu przygotowujemy szklankę mocnego naparu z herbaty, którywymieszamy z pozostałym po śliwkach alkoholem.Orzechy rozdrabniamy.Śliwki kroimy w drobną kostkę.W miseczce ucieramy masło, dodajemy krem czekoladowy i miksujemy.Dodajemy pokrojone śliwki i miksujemy.Powstanie delikatny, puchaty kremik.Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części.Nasączamy spód.Nakładamy połowę kremu.Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy.Wykładamy pozostały krem.Smarujemy nim wierzch i boki naszego torcika.Całość obsypujemy orzechami i dekorujemy według uznania.Torcik wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut i gotowe.Smacznego!