ßßß
Przeglądałam sobie przepisy i znalazłam takie oto ciacho. Szybko przeskanowałam zawartość spiżarni , każdy składnik w niej był więc wzięłam się do pracy. Efektem jej jest taki oto ciasto - torcik.Przepis pochodzi z czasopisma Przyślij Przepis .BISZKOPT MAKOWY4 jaja podzielone na białka i żółtkaszklanka cukru1 i 1\2 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaaromat rumowy3\4 szklanki suchego makuBiałka wlewamy do suchej miski ,ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy do jego rozpuszczenia.Teraz dodajemy po żółtku,miksujemy.Do masy po łyżce dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia cały czas wszystko mieszając tym razem łopatką. Na koniec wsypujemy mak. Po wymieszaniu ciasto przekładamy do tortownicy (26 cm) lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Zimne kroimy na 2 blaty.KREM750 mleka2 budynie śmietankowe bez cukru4 łyżki cukrukostka masłaodrobina alkoholu ;opcjonalnieDODATKOWOopakowanie galaretki szafirowej ( producent Wodzisław ) lub waszej ulubionejszklanka frużeliny wiśniowej ( przepis na blogu )Najpierw rozpuść galaretkę w szklance wrzątku,odstaw do przestudzenia.3\4 porcji mleka zagotuj z cukrem, w pozostałym rozrób budynie. Wlej mieszankę do wrzącego mleka ,gotuj aż pokażą się bąbelki . Odstaw do wystudzenia przykrywając budyń folią spożywczą tak by leżała na jego powierzchni. w ten sposób na budyniu nie zrobi się kożuch.Utrzyj kostkę masła i po łyżce dodawaj zimny budyń. Do utartej masy wlej alkohol ,wymieszaj.Czas na złożenie ciasta - dolny blat posmaruj frużeliną rozsmaruj też połowę kremu.Przykryj drugim blatem,rozsmaruj drugą połowę kremu,wylej tężejącą galaretkę i przykryj trzecim blatem.Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie możesz oblać je polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.