ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec makowy

Przekładaniec makowy

nazwa

Wykonanie

Przeglądałam sobie przepisy i znalazłam takie oto ciacho. Szybko przeskanowałam zawartość spiżarni , każdy składnik w niej był więc wzięłam się do pracy. Efektem jej jest taki oto ciasto - torcik.
Przepis pochodzi z czasopisma Przyślij Przepis .
BISZKOPT MAKOWY
4 jaja podzielone na białka i żółtka
szklanka cukru
1 i 1\2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat rumowy
3\4 szklanki suchego maku
Białka wlewamy do suchej miski ,ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy do jego rozpuszczenia.Teraz dodajemy po żółtku,miksujemy.
Do masy po łyżce dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia cały czas wszystko mieszając tym razem łopatką. Na koniec wsypujemy mak. Po wymieszaniu ciasto przekładamy do tortownicy (26 cm) lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.
Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Zimne kroimy na 2 blaty.
KREM
750 mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
4 łyżki cukru
kostka masła
odrobina alkoholu ;opcjonalnie
DODATKOWO
opakowanie galaretki szafirowej ( producent Wodzisław ) lub waszej ulubionej
szklanka frużeliny wiśniowej ( przepis na blogu )
Najpierw rozpuść galaretkę w szklance wrzątku,odstaw do przestudzenia.
3\4 porcji mleka zagotuj z cukrem, w pozostałym rozrób budynie. Wlej mieszankę do wrzącego mleka ,gotuj aż pokażą się bąbelki . Odstaw do wystudzenia przykrywając budyń folią spożywczą tak by leżała na jego powierzchni. w ten sposób na budyniu nie zrobi się kożuch.
Utrzyj kostkę masła i po łyżce dodawaj zimny budyń. Do utartej masy wlej alkohol ,wymieszaj.
Czas na złożenie ciasta - dolny blat posmaruj frużeliną rozsmaruj też połowę kremu.Przykryj drugim blatem,rozsmaruj drugą połowę kremu,wylej tężejącą galaretkę i przykryj trzecim blatem.
Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie możesz oblać je polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2016/02/przekadaniec-makowy.html