Wykonanie

Przeglądałam sobie przepisy i znalazłam takie oto ciacho. Szybko przeskanowałam zawartość spiżarni , każdy składnik w niej był więc wzięłam się do pracy. Efektem jej jest taki oto ciasto - torcik.Przepis pochodzi z czasopisma Przyślij Przepis .
BISZKOPT MAKOWY4
jaja podzielone na
białka i
żółtkaszklanka
cukru1 i 1\2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejłyżeczka
proszku do pieczeniaaromat rumowy3\4 szklanki suchego
makuBiałka wlewamy do suchej miski ,ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy po łyżce
cukier i dalej ubijamy do jego rozpuszczenia.Teraz dodajemy po
żółtku,miksujemy.Do masy po łyżce dodajemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia cały czas wszystko mieszając tym razem
łopatką. Na koniec wsypujemy
mak. Po wymieszaniu ciasto przekładamy do tortownicy (26 cm) lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Zimne kroimy na 2 blaty.KREM750
mleka2 budynie
śmietankowe bez
cukru4 łyżki
cukrukostka
masłaodrobina
alkoholu ;opcjonalnieDODATKOWOopakowanie
galaretki szafirowej ( producent Wodzisław ) lub waszej ulubionejszklanka frużeliny wiśniowej ( przepis na blogu )Najpierw rozpuść
galaretkę w szklance wrzątku,odstaw do przestudzenia.3\4 porcji
mleka zagotuj z
cukrem, w pozostałym rozrób budynie. Wlej mieszankę do wrzącego
mleka ,gotuj aż pokażą się bąbelki . Odstaw do wystudzenia przykrywając
budyń folią spożywczą tak by leżała na jego powierzchni. w ten sposób na budyniu nie
zrobi się kożuch.Utrzyj kostkę
masła i po łyżce dodawaj zimny
budyń. Do utartej masy wlej
alkohol ,wymieszaj.Czas na złożenie ciasta - dolny blat posmaruj frużeliną rozsmaruj też połowę kremu.Przykryj drugim blatem,rozsmaruj drugą połowę kremu,wylej tężejącą
galaretkę i przykryj trzecim blatem.Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie możesz oblać je
polewą czekoladową lub posypać
cukrem pudrem.