Uwielbiam śliwki w ciastach, same niekoniecznie-ale te w ciastach rozpływające się w ustach, słodko-kwaśne, w cudownym różowym kolorku są bardzo apetyczne. Kiedy nie mam czasu by zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkam i, wybieram właśnie te.2 szklanki mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczeniaszklanka cukru pudru4 jajkaszczypta soli250 gram masła lub margaryny (rozpuszczona i ostudzona)około 500 g śliwek + 2 łyżki cukru do podsypaniaOddzielić białka od żółtek.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.Dodawać stopniowo cukier dalej mieszając, a potem po kolei żółtka.Powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wlać margarynę i przy użyciu drewnianej łyżki wymieszać ciasto.Przelać na blachę o śr. 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta ułożyć wydrylowane połówki śliwek (skórką do dołu), posypać je dwoma łyżkami cukru i piec 50 minut w temp. 180 st.C.