ßßß
 
            
         2 szklanki mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczeniaszklanka cukru pudru4 jajkaszczypta soli250 gram masła lub margaryny (rozpuszczona i ostudzona)około 500 g śliwek + 2 łyżki cukru do podsypaniaOddzielić białka od żółtek.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.Dodawać stopniowo cukier dalej mieszając, a potem po kolei żółtka.Powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wlać margarynę i przy użyciu drewnianej łyżki wymieszać ciasto.Przelać na blachę o śr. 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta ułożyć wydrylowane połówki śliwek (skórką do dołu), posypać je dwoma łyżkami cukru i piec 50 minut w temp. 180 st.C.
2 szklanki mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczeniaszklanka cukru pudru4 jajkaszczypta soli250 gram masła lub margaryny (rozpuszczona i ostudzona)około 500 g śliwek + 2 łyżki cukru do podsypaniaOddzielić białka od żółtek.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.Dodawać stopniowo cukier dalej mieszając, a potem po kolei żółtka.Powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wlać margarynę i przy użyciu drewnianej łyżki wymieszać ciasto.Przelać na blachę o śr. 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta ułożyć wydrylowane połówki śliwek (skórką do dołu), posypać je dwoma łyżkami cukru i piec 50 minut w temp. 180 st.C.


