ßßß
 
            
         Składniki:25dag mąki pszennej4 jajka25dag masła lub margaryny20dag cukru pudru1 duża cytryna1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli
Składniki:25dag mąki pszennej4 jajka25dag masła lub margaryny20dag cukru pudru1 duża cytryna1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli Wykonanie:- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową- masło, oddzielone od białek żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę- cytrynę dokładnie umyć i sparzyć), zetrzeć na najdrobniejszej tarce skórkę, owoc przekroić, zetrzeć miąższ (tyle, ile się uda) i wycisnąć sok- cytrynę przełożyć do masy, zmiksować- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować tworząc jednolitą, gęstą konsystencję- białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się obu struktur (masy i piany)- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto do 2/3 wysokości formy, wyrównać i piec przez 40-45 minut w 180-190 stopniach, sprawdzając pod koniec stopień upieczenia patyczkiem- jeśli babka jest w środku sucha, wyjąć ją z piekarnika i wystudzić
Wykonanie:- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową- masło, oddzielone od białek żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę- cytrynę dokładnie umyć i sparzyć), zetrzeć na najdrobniejszej tarce skórkę, owoc przekroić, zetrzeć miąższ (tyle, ile się uda) i wycisnąć sok- cytrynę przełożyć do masy, zmiksować- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować tworząc jednolitą, gęstą konsystencję- białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się obu struktur (masy i piany)- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto do 2/3 wysokości formy, wyrównać i piec przez 40-45 minut w 180-190 stopniach, sprawdzając pod koniec stopień upieczenia patyczkiem- jeśli babka jest w środku sucha, wyjąć ją z piekarnika i wystudzić Babkę można udekorować lukrem cytrynowym (z cukru pudru i soku z cytryny) lub oprószyć cukrem pudrem, wzbogaci to jej smak.Moją babkę upiekłam w małej formie z kominem z połowy porcji, przepis jest do wykorzystania w dużej formie babkowej.
Babkę można udekorować lukrem cytrynowym (z cukru pudru i soku z cytryny) lub oprószyć cukrem pudrem, wzbogaci to jej smak.Moją babkę upiekłam w małej formie z kominem z połowy porcji, przepis jest do wykorzystania w dużej formie babkowej.