ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Babka cytrynowa to kolejna propozycja, która obok zebry czy babki herbacianej może zagościć na stole w okresie świąt. Jak większość babek, jest szybka w przygotowaniu, ma cudowny cytrynowy smak i aromat oraz piękne żółte wnętrze. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, delikatnie wilgotne w środku.
Istnieją dwa warianty wykonania tej babki, niżej podaję jej łagodniejszą wersję, którą cechuje delikatniejszy smak i mniej zwarta struktura. Jeśli lubimy mocno cytrynowe smakołyki, proponuję zetrzeć do ciasta całą cytrynę (nie tylko skórkę, sok i miąższ), łącznie z białą jej częścią, warto wtedy przed upieczeniem spróbować masę, być może będzie trzeba ją nieco dosłodzić. Ciasto będzie miało zdecydowanie mocniejszy cytrynowy aromat i bardziej wilgotne wnętrze (jak mokry piasek). Dla mnie obie wersje są smaczne i warte wypróbowania, jeśli jednak boicie się goryczy, która może być nieco wyczuwalna po dodaniu białej skórki, bezpieczniejsza jest opcja bez niej.
Składniki:
25dag mąki pszennej
4 jajka
25dag masła lub margaryny
20dag cukru pudru
1 duża cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- masło, oddzielone od białek żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę
- cytrynę dokładnie umyć i sparzyć), zetrzeć na najdrobniejszej tarce skórkę, owoc przekroić, zetrzeć miąższ (tyle, ile się uda) i wycisnąć sok
- cytrynę przełożyć do masy, zmiksować
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować tworząc jednolitą, gęstą konsystencję
- białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się obu struktur (masy i piany)
- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto do 2/3 wysokości formy, wyrównać i piec przez 40-45 minut w 180-190 stopniach, sprawdzając pod koniec stopień upieczenia patyczkiem
- jeśli babka jest w środku sucha, wyjąć ją z piekarnika i wystudzić
Babkę można udekorować lukrem cytrynowym (z cukru pudru i soku z cytryny) lub oprószyć cukrem pudrem, wzbogaci to jej smak.
Moją babkę upiekłam w małej formie z kominem z połowy porcji, przepis jest do wykorzystania w dużej formie babkowej.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/04/babka-cytrynowa.html