Wykonanie
Babka cytrynowa to kolejna propozycja, która obok zebry czy babki herbacianej może zagościć na
stole w okresie świąt. Jak większość babek, jest szybka w przygotowaniu, ma cudowny
cytrynowy smak i aromat oraz piękne żółte wnętrze. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, delikatnie wilgotne w środku.Istnieją dwa warianty wykonania tej babki, niżej podaję jej łagodniejszą wersję, którą cechuje delikatniejszy smak i mniej zwarta struktura. Jeśli lubimy mocno
cytrynowe smakołyki, proponuję zetrzeć do ciasta całą
cytrynę (nie tylko skórkę, sok i miąższ), łącznie z białą jej częścią, warto wtedy przed upieczeniem spróbować masę, być może będzie trzeba ją nieco dosłodzić. Ciasto będzie miało zdecydowanie mocniejszy
cytrynowy aromat i bardziej wilgotne wnętrze (jak mokry piasek). Dla mnie obie wersje są smaczne i warte wypróbowania, jeśli jednak
boicie się goryczy, która może być nieco wyczuwalna po dodaniu białej skórki, bezpieczniejsza jest opcja bez niej.
Składniki:25dag
mąki pszennej4
jajka25dag
masła lub
margaryny20dag
cukru pudru1 duża
cytryna1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliWykonanie:- wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową-
masło, oddzielone od
białek żółtka i
cukier utrzeć na puszystą masę-
cytrynę dokładnie umyć i sparzyć), zetrzeć na najdrobniejszej tarce skórkę,
owoc przekroić, zetrzeć miąższ (tyle, ile się uda) i wycisnąć sok-
cytrynę przełożyć do masy, zmiksować-
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować tworząc jednolitą, gęstą konsystencję-
białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się obu struktur (masy i piany)- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć
mąką, przełożyć ciasto do 2/3 wysokości formy, wyrównać i piec przez 40-45 minut w 180-190 stopniach, sprawdzając pod koniec stopień upieczenia patyczkiem- jeśli babka jest w środku sucha, wyjąć ją z piekarnika i wystudzić
Babkę można udekorować lukrem
cytrynowym (z
cukru pudru i
soku z cytryny) lub oprószyć
cukrem pudrem, wzbogaci to jej smak.Moją babkę upiekłam w małej formie z kominem z połowy porcji, przepis jest do wykorzystania w dużej formie babkowej.