ßßß
 
            
         Dzisiaj szybki post bo niestety czasu mam bardzo mało. Kilka dni temu postanowiłam upiec tartę... wybór padł na tartę cytrynową. Nigdy jej nie jadłam, ale muszę powiedzieć, że pozytywnie mnie zaskoczyła. Chrupka, słodka beza wspaniale się łączy z nieco kwaskowym nadzieniem. Idealny deser dla osób lubiących ciasta z mocno wyczuwalną cytryną. Przepis na nadzienie wzięłam z tej strony.Składniki na nadzienie:2 cytryny4 żółtka200 g cukru350 ml wody30 g masła2 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki kukurydzianejSkładniki na bezę:4 białka1 szklanka cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytrynySkładniki na ciasto kruche:2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru pudru1/2 kostki masła lub margaryny (100 g)1 żółtko + 1 całe jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaZaczynamy od ciasta kruchego. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i schłodzić (30 minut w lodówce lub 15 minut w zamrażalniku). Następnie rozwałkować i wyłożyć nim szklane naczynie do tarty. Aby ciasto zbytnio nie wyrosło najlepiej wyłożyć na nie kulki ceramiczne lub np. suchą fasole (na papierze do pieczenia). Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie usunąć obciążenie wraz z papierem i piec do zrumienienia (około 10 minut).Nadzienie: Do garnka wsypujemy cukier oraz mąkę pszenną i kukurydzianą, Całość zalewamy wodą i sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Ścieramy również skórkę na tarce. Garnek stawiamy na palniku i mieszamy do momentu aż mieszanina się zagotuje, a cukier rozpuści - zdejmujemy z ognia. Ostrożnie dodajemy do całości surowe żółtka cały czas mieszając. Garnek ponownie stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu aż całość zgęstnieje i będzie przypominać budyń. Odstawiamy do wystudzenia.Beza: Zimne białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach dodając stopniowo po łyżce cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę mąki i sok z cytryny. Beza powinna być lśniąca.Na upieczone ciasto wykładamy cytrynowy budyń, a na niego ubitą bezę. Całość pieczemy jakieś 20 minut w temperaturze 175 stopni. Beza powinna być w środku piankowa jak na zdjęciu, a z wierzchu chrupka.Wystudzić przed podaniem.Smacznego!
Dzisiaj szybki post bo niestety czasu mam bardzo mało. Kilka dni temu postanowiłam upiec tartę... wybór padł na tartę cytrynową. Nigdy jej nie jadłam, ale muszę powiedzieć, że pozytywnie mnie zaskoczyła. Chrupka, słodka beza wspaniale się łączy z nieco kwaskowym nadzieniem. Idealny deser dla osób lubiących ciasta z mocno wyczuwalną cytryną. Przepis na nadzienie wzięłam z tej strony.Składniki na nadzienie:2 cytryny4 żółtka200 g cukru350 ml wody30 g masła2 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki kukurydzianejSkładniki na bezę:4 białka1 szklanka cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytrynySkładniki na ciasto kruche:2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru pudru1/2 kostki masła lub margaryny (100 g)1 żółtko + 1 całe jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaZaczynamy od ciasta kruchego. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i schłodzić (30 minut w lodówce lub 15 minut w zamrażalniku). Następnie rozwałkować i wyłożyć nim szklane naczynie do tarty. Aby ciasto zbytnio nie wyrosło najlepiej wyłożyć na nie kulki ceramiczne lub np. suchą fasole (na papierze do pieczenia). Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie usunąć obciążenie wraz z papierem i piec do zrumienienia (około 10 minut).Nadzienie: Do garnka wsypujemy cukier oraz mąkę pszenną i kukurydzianą, Całość zalewamy wodą i sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Ścieramy również skórkę na tarce. Garnek stawiamy na palniku i mieszamy do momentu aż mieszanina się zagotuje, a cukier rozpuści - zdejmujemy z ognia. Ostrożnie dodajemy do całości surowe żółtka cały czas mieszając. Garnek ponownie stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu aż całość zgęstnieje i będzie przypominać budyń. Odstawiamy do wystudzenia.Beza: Zimne białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach dodając stopniowo po łyżce cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę mąki i sok z cytryny. Beza powinna być lśniąca.Na upieczone ciasto wykładamy cytrynowy budyń, a na niego ubitą bezę. Całość pieczemy jakieś 20 minut w temperaturze 175 stopni. Beza powinna być w środku piankowa jak na zdjęciu, a z wierzchu chrupka.Wystudzić przed podaniem.Smacznego!