Wykonanie

Dzisiaj szybki post bo niestety czasu mam bardzo mało. Kilka dni temu postanowiłam upiec tartę... wybór padł na tartę
cytrynową. Nigdy jej nie
jadłam, ale muszę powiedzieć, że pozytywnie mnie zaskoczyła. Chrupka, słodka
beza wspaniale się łączy z nieco kwaskowym nadzieniem. Idealny deser dla osób lubiących ciasta z mocno wyczuwalną
cytryną. Przepis na nadzienie wzięłam z tej strony.Składniki na nadzienie:2
cytryny4
żółtka200 g
cukru350 ml
wody30 g
masła2 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki kukurydzianejSkładniki na
bezę:4
białka1 szklanka
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynySkładniki na ciasto kruche:2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru pudru1/2 kostki
masła lub
margaryny (100 g)1
żółtko + 1 całe
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZaczynamy od ciasta kruchego. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i schłodzić (30 minut w lodówce lub 15 minut w zamrażalniku). Następnie rozwałkować i wyłożyć nim szklane naczynie do tarty. Aby ciasto zbytnio nie wyrosło najlepiej wyłożyć na nie kulki ceramiczne lub np.
suchą fasole (na papierze do pieczenia). Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie usunąć obciążenie wraz z papierem i piec do zrumienienia (około 10 minut).Nadzienie: Do garnka wsypujemy
cukier oraz
mąkę pszenną i kukurydzianą, Całość zalewamy
wodą i
sokiem wyciśniętym z dwóch
cytryn. Ścieramy również skórkę na tarce. Garnek stawiamy na palniku i mieszamy do momentu aż mieszanina się zagotuje, a
cukier rozpuści - zdejmujemy z ognia. Ostrożnie dodajemy do całości
surowe żółtka cały czas mieszając. Garnek ponownie stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu aż całość zgęstnieje i będzie przypominać
budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
Beza: Zimne
białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach dodając stopniowo po łyżce
cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę
mąki i
sok z cytryny.
Beza powinna być lśniąca.Na upieczone ciasto wykładamy
cytrynowy budyń, a na niego ubitą
bezę. Całość pieczemy jakieś 20 minut w temperaturze 175 stopni.
Beza powinna być w środku piankowa jak na zdjęciu, a z wierzchu chrupka.Wystudzić przed podaniem.Smacznego!