ßßß Cookit - przepis na Lemon Meringue Pie ... czyli Tarta Cytrynowa!

Lemon Meringue Pie ... czyli Tarta Cytrynowa!

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj szybki post bo niestety czasu mam bardzo mało. Kilka dni temu postanowiłam upiec tartę... wybór padł na tartę cytrynową. Nigdy jej nie jadłam, ale muszę powiedzieć, że pozytywnie mnie zaskoczyła. Chrupka, słodka beza wspaniale się łączy z nieco kwaskowym nadzieniem. Idealny deser dla osób lubiących ciasta z mocno wyczuwalną cytryną. Przepis na nadzienie wzięłam z tej strony.
Składniki na nadzienie:
2 cytryny
4 żółtka
200 g cukru
350 ml wody
30 g masła
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki kukurydzianej
Składniki na bezę:
4 białka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na ciasto kruche:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła lub margaryny (100 g)
1 żółtko + 1 całe jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zaczynamy od ciasta kruchego. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i schłodzić (30 minut w lodówce lub 15 minut w zamrażalniku). Następnie rozwałkować i wyłożyć nim szklane naczynie do tarty. Aby ciasto zbytnio nie wyrosło najlepiej wyłożyć na nie kulki ceramiczne lub np. suchą fasole (na papierze do pieczenia). Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie usunąć obciążenie wraz z papierem i piec do zrumienienia (około 10 minut).
Nadzienie: Do garnka wsypujemy cukier oraz mąkę pszenną i kukurydzianą, Całość zalewamy wodą i sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Ścieramy również skórkę na tarce. Garnek stawiamy na palniku i mieszamy do momentu aż mieszanina się zagotuje, a cukier rozpuści - zdejmujemy z ognia. Ostrożnie dodajemy do całości surowe żółtka cały czas mieszając. Garnek ponownie stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu aż całość zgęstnieje i będzie przypominać budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
Beza: Zimne białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach dodając stopniowo po łyżce cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę mąki i sok z cytryny. Beza powinna być lśniąca.
Na upieczone ciasto wykładamy cytrynowy budyń, a na niego ubitą bezę. Całość pieczemy jakieś 20 minut w temperaturze 175 stopni. Beza powinna być w środku piankowa jak na zdjęciu, a z wierzchu chrupka.
Wystudzić przed podaniem.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2013/04/lemon-meringue-pie-czyli-tarta-cytrynowa.html