ßßß
Składniki na blachę 25x30cm lub tortownicę o śr. 22 cm:500g śliwek - im słodsze, tym lepsze250g mąki pszennej250g masła250g cukru - przy tej ilości ciasto wychodzi bardzo słodkie. Dałam więc 200g1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajaszczypta solicukier puder do posypania - opcjonalnieWykonanie:Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wsypujemy cukier i miksujemy kilka minut. Następnie dodajemy żółtka, a potem bardzo miękkie masło. Na koniec pora na mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy na głądką masę. Gotowe ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub nie po babcinemu, wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki lub ćwiartki. Układamy na cieście, skórką do dołu. Pieczemy ca 50 minut w temp. 170C. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Życzę Wam smacznego! :-)