Wykonanie

Dzisiaj
ryż w innym wydaniu.Zrobimy placki
ryżowe a do nich dodamy troszkę
mięska i dużo warzyw.Polejemy sosikiem i obiad jak marzenie.Potrzebne składniki:-torebka
ryżu 100 g-
filet z kurczaka-2
jajka-2 łyżki
mąki-2 łyżki
jogurtu naturalnego-odrobina
sody oczyszczonej-
przyprawy (delikat do
mięs, kebab-gyros, warzywko,
pieprz)-warzywa (
pomidor,
ogórek,
papryka,
cebula,
kapusta pekińska)
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka przez ok. 30 minut a następnie wysypujemy z woreczka i studzimy.Filet również gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka. Ostudzony kroimy na drobne kawałkioraz przyprawiamy
przyprawą kebab-gyros i delikatem do
mięs. Skrapiamy
olejem.Warzywa kroimy według uznania, my pokroiliśmy:-
kapustę pekińską na drobno-
ogórek i
pomidor w półplasterki-
cebulę w ćwierćplasterki-
paprykę w kostkęMusimy też przygotować
sos tzatziki (tak, jak do
bagietki z warzywami).

Zabieramy się za ciasto na placki
ryżowe.Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.

Do
żółtek dodajemy odrobinę
pieprzu, delikatu do
mięs i warzywka.Miksujemy, dodajemy 2 łyżki
jogurtu naturalnego, 2 łyżki
mąki pszennej i
sody na czubeczek łyżeczki i miksujemy.

Do zmiksowanej masy dodajemy
ryż i dokładnie mieszamy.Na końcu dodajemy pianę z
białek i też mieszamy.

Przygotowaną masę
ryżową wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia formującspore placki.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 10 minut.

W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione
mięso.

Placki są rumiane - czyli gotowe.

Zaczynamy układankę.Placek smarujemy
sosem tzatziki i posypujemy
kapustą pekińską.

Na
kapustę kładziemy
mięso,

następnie
ogórek,
paprykę,
pomidory,
cebulkę i
kapustę pekińską,

polewamy solidnie
sosem tzatziki
a na końcu papryczką i......zabieramy się do jedzenia.

Smacznego!