Wykonanie

To smakowite południowoafrykańskie danie chciałam przygotować już bardzo dawno, ale dopiero teraz się za nie wzięłam. Szkoda, że tak późno, bo jest niesamowite. To zapiekane
mielone mięso na słodko-ostro (z przewagą tego pierwszego smaku), z warstwą jajeczną doprawioną
kurkumą. Jest dość nietypowe, ale będzie smakować każdemu. Sprawdzi się jako równie pyszna odmiana dla wszelkich tradycyjnych zapiekanek
mięsnych czy lazanii. Byłam ciekawa kuchni południowoafrykańskiej i nie zawiodłam się. Bardzo przypadła mi do gustu - na razie wypróbowałam jedynie bobotie, ale
będę musiała też i inne dania.

Bobotie- 1 mała
bułka lubgruba kromka
chleba- 1 łyżka
oleju i odrobina
masła- 1
cebula- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżka
curry- 1/2 łyżeczki
kurkumy + szczypta- 1 łyżka chutneyu z
mango- 1 łyżka
dżemu morelowego- 1/2 łyżki
sosu worcester- 1/2 łyżki
białego octu winnego- 500g
mięsa mielonego- 30g sułtanek- 2
jajka- 150ml
mleka-
sól- kilka
liści laurowych1)
Bułkę lub
chleb namoczyć w wodzie lub
mleku.2) Na patelni rozgrzać
olej i
masło i dodać posiekaną
cebulę i
czosnek.3) Gdy zmiękną, dodać
curry, 1/2 łyżeczki
kurkumy,chutney,
sos worcester,
ocet winny i szczyptę
soli.4) Dokładnie wymieszać i dodać odsączoną
bułkę,razem z
mięsem i sułtankami.5) Smażyć na małym ogniu, aż
mięso zrobi się brązowe.6) Wymieszać z 1 roztrzepanym
jajkiem, przełożyć do naczyniado zapiekania o wymiarach ok. 20x20cm, docisnąć i wyrównać.7) Zmieszać drugie
jajko z
mlekiem, resztą
kurkumy i szczyptą
soli.8) Wylać na
mięso i ułożyć na wierzchu
liście laurowe.9) Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 40-50 minut (aż się zetnie).10) Podawać z
ryżem, chutneyem,
orzechami,
bananami.Korzystałam z tego przepisu.Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 430 kcal