ßßß
Składniki:500 g mięsa mielonego (użyłam wołowego)2 średnie cebule3 ząbki czosnku2 łyżki pasty curry (użyłam zielonej- pastę curry można kupić w większych sklepach na dziale kuchni świata)szklanka mlekałyżka białego octu winnego2 kromki białego pieczywa2 jajkapół szklanki rodzynekłyżka dżemu morelowegosólpieprz2 liście lauroweWykonanie:Chleb zanurz w mleku. Odstaw. Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż aż stanie się szklista. Dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż przez chwilę i dodaj mięso. Gdy lekko się przysmaży dodaj pastę curry, ocet winny, rodzynki i morele. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj całość. Chleb odsącz z mleka i dodaj go do mięsa. Znowu wymieszaj. Do mleka wbij dwa jajka i lekko roztrzep. Mięso przełóż do formy i zalej mleczno- jajeczną masą. Połóż liście laurowe. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piecz przez 30 minut.Smacznego!