Wykonanie
Przedstawiam Wam przepis, którym jestem zachwycona. Może wynika to z tego, że nie robiłam na razie zbyt wielu takich burgerów, ale nie ma to przecież wpływu na smak, który naprawdę robi wrażenie. Jest wyrazisty i nietypowy, moim zdaniem nie ustępuje tradycyjnym, choć oczywiście to całkiem co innego. I chyba dużo zdrowszego;) Spora ilość
marchewki (tak, tak, trzeba ją zetrzeć;D ale warto się poświęcić),
ciecierzyca,
sezam i
przyprawy w prawie magiczny sposób zmieniają się w pyszne burgery, dopełnione sosem z tahini, warzywami, pikantnym sambalem (ważny!) i chrupiącą
bułką. Zdecydowanie polecam:)
Sezamowe burgery z
marchewki i
ciecierzycy- 250g
marchwi- 1/2 puszki
ciecierzycy- 1
szalotka- 1 łyżka pasty tahini + 1 łyżeczka- 1/2 łyżeczki kuminu- 1/3 łyżeczki
ostrej papryki- 1
jajko- 2 łyżki
oleju- 30g
bułki tartej (3 łyżki)- skórka z 1/2
cytryny + odrobina soku- 1 łyżka
sezamu-
sól,
pieprz- 50g
jogurtu naturalnego lub
śmietany- 2
bułki- 1 małe
awokado- 1
czerwona cebula, pokrojona w plastry- 2-3 łyżeczki
sambal oelek1)
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.2) 1/3 zmiksować w blenderze razem z przepłukaną
ciecierzycą,pokrojoną
szalotką, 1 łyżką tahini, kuminem,
ostrą papryką i
jajkiem.3) Resztę
marchwi podsmażyć na połowie
oleju, mieszając, ok. 8 minut.4) Wymieszać z resztą masy,
bułką tartą,
skórką z cytryny i
sezamem.5) Doprawić i wilgotnymi dłońmi uformować dwa burgery.6) Przykryć folią i odstawić do lodówki.7) Wymieszać
jogurt z resztą tahini i
sokiem z cytryny.8) Posmarować burgery resztą
oleju i rozgrzać patelnię.9) Smażyć je po 5 minut z każdej strony.10) W międzyczasie podgrzać
bułki (np. też na patelni).11)
Spody posmarować sosem
sezamowym,a na nim położyć plastry
awokado, a następnie burgery.12) Posmarować je sambalem, a na nim ułożyć
cebulę.Przepis stąd .Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 600 kcal