Wykonanie
Znalazłam się w posiadaniu filetów z piersi z
kaczki bez skóry. Kupiłam książkę Gordona Ramsaya „Zdrowa kuchnia”. Te dwa fakty mają ze sobą wiele wspólnego, poskutkowały tym pysznym daniem;) W wielu przepisach potrzebna jest pierś ze skórą, dlatego gdy trafiłam na tak smakowity i prosty przepis z wykorzystaniem filetu bez niej, od razu się na niego zdecydowałam. Oczywiście trochę pozmieniałam, użyłam innych warzyw, ale i tak istota pomysłu Gordona została zachowana;)
Mięso jest soczyste i miękkie, sos kontrastuje z łagodnym
makaronem, naprawdę pycha! Polecam:)- 4
filety z piersi kaczki bez skóry (340g)– 1 ząbek
czosnku– 3 – centymetrowy kawałek
imbiru– 1 łyżeczka
przyprawy 5 smaków- 3 łyżki
sosu ostrygowego– 1 łyżka ciemnego
sosu sojowego- ½ łyżeczki
mąki kukurydzianej zmieszanej z odrobiną
wody– 1 łyżka
oleju– 2
łodygi selera naciowego– 2
cebule– ½
czerwonej papryki- szczypta
chili w płatkach-
sól,
pieprz– 100g
makaronu z
fasoli mung–
olej sezamowy-
sok z limonki- 2
młode cebulePokroić filety w dość cienkie plastry.Wymieszać starty
imbir,
czosnek i
przyprawę 5 smaków i obtoczyć w nich
mięso.Wymieszać w miseczce
sos ostrygowy i
sojowy oraz
mąkę rozmieszaną z
wodą.Smażyć
mięso na rozgrzanym
oleju przez 1-1 ½ minuty, aż się zrumieni,ale w środku pozostanie różowawe. Przełożyć na talerz i odstawić.Dolać trochę
oleju i podsmażyć pokrojone w plastry
łodygi selera i
cebulę.Po paru minutach dodać pokrojoną w paski
paprykę, doprawić.Dolać mieszankę
sosów i zagotować, mieszając.Włożyć z powrotem
mięso na minutę.W międzyczasie ugotować
makaron i wymieszać z odrobiną
oleju sezamowego.Podawać danie z
makaronem, skropione
sokiem z limonki i posypaneposiekaną
młodą cebulą ze
szczypiorkiem.Czas przygotowania: 15 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 480 kcal