Wykonanie

W ogrodzie jabłonka pięknie nam w tym roku obrodziła w przepyszne, niesamowicie soczyste
jabłka. Pierwszym więc moim wypiekiem z ich udziałem jest Szarlotka Królewska, którą wymyśliłam z czystego łakomstwa:) Chciałam połączyć w jednym cieście to co lubię najbardziej - kruchy spód, pieczone
jabłka,
bitą śmietanę i
bezę... Ciasto wyszło pyszne:) Przygotowałam je odrobinkę inaczej niż standadową szarlotkę, ponieważ
jabłka nie były w trakcie pieczenia niczym przykryte - żadną kruszonką czy
bezą, smakują więc jak najlepsze pieczone
jabłka. Krem ze
śmietany kremówki i
mascarpone oraz delikatnie cynamonowa
beza pięknie się komponują z
jabłkami, a prażone
migdały nadają całości chrupkości.
Bezę można przygotwać dzień wcześniej i suszyć ją w otwarym piekarniku. Gotowe ciasto należy przechowywać w lodówce, na drugi dzień smakuje chyba jeszcze lepiej:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:400 g
mąki tortowej0,5 szklanki
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)200 g zimnego
masła1
jajko2
żółtka0,5 szklanki
jogurtu naturalnego lub kwaśnej
śmietany 18 %szczypta
soliSKŁADNIKI NA NADZIENIE
JABŁKOWE:2 kg
jabłek (lekko kwaśnych)2 czubate łyżki
masła0,5 szklanki
cukru2 łyżeczki
cynamonu1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią lub wanilinowego (16 g)SKŁADNIKI NA KREM:0,5 l
śmietany kremówki 36%250 g
mascarpone6 łyżek
cukru pudruSKŁADNIKI NA
BEZĘ CYNAMONOWĄ:6
białek (w temperaturze pokojowej)1 1/3 szklanki
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
octu spirytusowego1 łyżeczka
cynamonuDODATKOWO:50g
płatków migdałowych8 łyżek
bułki tartejWYKONANIE:
BEZA CYNAMONOWA:Piekarnik nagrzej do temperatury 140 stopni C.
Białka ubij na sztywną pianę.Pod koniec ubijania zacznij dodawać łyżka po łyżce
cukier. Miksuj dokładnie po każdym dodaniu. Musi powstać sztywna, lśniąca piana.Teraz dodaj
mąkę ziemniaczaną ,
cynamon oraz
ocet i zmiksuj wszystko krótko.Żeby nie połamać
bezy przy jej wyjmowaniu z blachy po upieczeniu, neleży piec
bezę na blasze odwróconej do góry nogami. W tym celu blachę o wymiarach 36 x 25 cm odwróć do góry dnem i połóż na niej papier do pieczenia.Rozsmaruj ozdobnie ubitą pianę z
białek (tworząc esy-floresy), tak, aby nie spływała za rant formy.Wyrównaj nożem brzegi, aby powstał ładny, równy prostokąt.Wstaw
bezę do piekarnika na środkową półkę i susz ją najpierw 30 minut w 120 stopniach C, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i susz kolejne 1,5 h (do max 2 h).Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw
bezę do cakowitego ostygnięcia na kilka godzin(najlepiej na całą noc).KRUCHE CIASTO:Do malaksera wrzuć wszystkie składniki na ciasto i zmiksuj krótko na gładko.Możesz również zagnieść ciasto ręcznie na stolnicy, siekając
masło z
mąką i zagniatając z pozostałymi składnikami.Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i wsadź do zamrażalnika na 20 minut.NADZIENIE
JABŁKOWE:W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój
jabłka w kawałki (niezbyt grube ósemki).Na patelni rozgrzej
masło, wrzuć na nie pokrojone
jabłka, dodaj
cukier i
cukier wanilinowy oraz
cynamon. Delikatnie zamieszaj całość i podsmaż
jabłka 5-7 minut mieszając od czasu do czasu. Uważaj, zeby
jabłka nie zaczęły się rozpadać. Po tym czasie zdejmij je z ognia.PIECZENIE CIASTA:Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C.Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłóż folią aluminiową.Wyjmij ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim równomiernie całe dno blachy.Ponakłuwaj ciasto widelcem i zapiecz około 15 minut .Następnie wyjmij podpieczone ciasto i posyp je po całości
bułką tartą. Na wierzch wyłóż podsmażone
jabłka.Wstaw ciasto do piekarnika na 1 godzinę.Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.KREM:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dosyp do niej
cukier puder i dodaj
mascarpone , a następnie krótko zmiksuj całość.SKŁADANIE CIASTA:Na upieczoną szarlotkę wyłóż równą warstwę kremu.
Bezę bardzo ostrożnie zdejmij z blachy i papieru i delikatnie połóż na kremie.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelmni i ostudź. Następnie posyp nimi
bezę.Ciasto przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego!
