Wykonanie
Już jakiś czas minął od kiedy robiliśmy tą potrawę, ale niedługo znów zagości na naszym
stole, bo jest przepyszna. Przepis zapożyczony od Jamiego Olivera hotcooking.co.ukSkładniki: Nadzienie: 500g
brokułów, umytych, podzielonych na różyczki, 500g
kalafiora, umytego i podzielonego na różyczki, 4 ząbki
czosnku, kilka listków świeżego
tymianku (daliśmy suszony), 25g filetów
anchois w
oleju, 1 suszona
papryczka chilli, pokruszona,
sól,
czarny pieprz,
oliwa, 16 rurek
cannelloni Sos czerwony: 700 ml passata (
sosu pomidorowego), 1 łyżka
octu z
czerwonego wina,
Sos biały: 500 ml
śmietany kremówki, 150g
parmezanu, drobno startego, kilka listków
bazylii, 200g
sera mozzarella,
oliwa z pierwszego tłoczenia,
sól,
pieprz.Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190 st. W dużym garnku zagotować
wodę, posolić, a następnie wrzucić podzielone na różyczki
brokuł oraz
kalafior. Gotować przez 5-6 minut, a następnie odcedzić na durszlaku,
wodę z gotowania pozostawić, ponieważ jeszcze nam będzie potrzebna. W szerokim garnku rozgrzać kilka łyżek
oliwy i wrzucić pokrojony
czosnek, smażyć kilka sekund. Następnie dodać
tymianek,
anchois wraz z
olejem oraz
chilli i smażyć jeszcze przez chwilkę. Do tego dodać
brokuły,
kalafior oraz 4 łyżki
wody z gotowania warzyw, którą pozostawiliśmy. Wszystko dobrze wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez ok 15-20 minut (do miękkości), mieszając co jakiś czas. 5 minut przed końcem duszenia, zdjąć pokrywkę, aby odparował nadmiar
wody. Warzywa rozgnieść tłuczkiem do
ziemniaków, a następnie przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Pure warzywne przestudzić. Kolejnym krokiem jest przygotowanie żaroodpornego naczynia, w którym
cannelloni będzie można ułożyć ciasno obok siebie. Na dno naczynia wlać passate, przyprawić ją szczyptą
soli oraz
octem. Robimy
sos biały:
Śmietanę kremówkę wymieszać z połową
parmezanu, szczyptą
soli,
pieprzu i z niewielką ilością
wody z gotowania warzyw. Wszystkie rurki nadziać farszem
brokułowo kalafiorowym (my do tego celu użyliśmy torby foliowej z odciętym
rogiem) i układamy je w naczyniu na warstwie
pomidorowego sosu.
Cannelloni posypać
bazylią i polać
białym sosem. Przyprawić
czarnym pieprzem, posypać resztą
sera i dodać
mozzarellę. Skropić
oliwą z oliwek, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30-40 minut.Nadziewanie
cannelloni
Tuż przed wjechaniem do piekarnika

Tak sie prezentowało po wyjeździe z piekarnika

mmmmm a teraz już tylko jeść :)
