Cudowny, letni obiad.Polecam Wam rezygnację z gotowania buraków na rzecz ich upieczenia - dzięki temu są bardziej intensywne w smaku, bo soki zostają w środku a nie uciekają do wody. Takich buraków piekę zawsze więcej i zjadam potem na kanapki - pycha, szczególnie z wszelkiej maści białymi serami, od zwykłego po mozzarellę i zwykłe serki kanapkowe. Serdecznie polecam.Potrzebujesz:8 małych buraków1 łyżkę oleju rzepakowegoświeżo mielony pieprz1 łyżkę śmietany 18 %3 łyżki octu winnego1 płaską łyżkę cukru1 cebulę3 łyżki masła1 płaską łyżkę mąki pszennej2 ząbki czosnkuPrzygotowanie:Buraki umyć i wysuszyć. Odciąć końcówki, posmarować olejem (jedna łyżka starczy na tyle buraków). Posypać świeżo mielonym pieprzemUłożyć w naczyniu do zapiekania wyłożonym folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut - zależy od wielkości buraków. Sprawdzić ostro zakończonym nożem czy miękkie w środku. Jeśli nie to podpiec dłużej. Wystudzić (buraczki można upiec dzień wcześniej).Buraki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Doprawić octem, cukrem, czosnkiem, pieprzem i śmietaną. Wymieszać.Na patelni rozgrzać masło i zesmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mąkę i krótko zasmażyć. przełożyć buraczki i smażyć aż zgęstnieją (koło 5 minut).U mnie obowiązkowo w towarzystwie młodychziemniaków i musztardowych kotletów mielonych z indykaSmacznego!