Wykonanie
Dziś coś pysznego dla miłośników zdrowego odżywiania.
Ryby jadamy raczej rzadko... jednak z tego przepisu cały gar znika w jeden dzień (na 2 osoby!) :)

Potrzebujesz:8 mrożonych kostek
mintaja (możesz też przygotować filety innej, ulubionej
ryby wedle własnego gustu, np
dorsza)2
włoszczyzny2
cebule1 słoik
koncentratu pomidorowego Pudliszki3 duże
pomidory1 szklanka
bulionu (może być z kostki)8 ziaren
ziela angielskiego3
liście lauroweoliwa z oliwekświeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:
Marchew,
pietruszkę i
seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
cebulę i
pora drobno siekamy.W dużym garnku do duszenia rozgrzewamy 3 łyżki
oliwy. Wrzucamy
cebulkę i kilka minut smażymy. Dodajemy
pora,
marchew,
selera i
pietruszkę. Smażymy jeszcze kilka minut ciągle mieszając i zalewamy
bulionem. Dodajemy ziele, listki i
pieprz, przykrywamy i dusimy 20 minut.
Pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw razem z
koncentratem pomidorowym i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze 15 minut.W tym czasie smażymy
rybę na
oliwie z oliwek do zrumienienia z obu stron. Przekładamy na talerz i dziobiemy widelcem na mniejsze kawałki. Dodajemy do warzyw, mieszamy i doprawiamy do smaku.Można podawać na ciepło, zimno, z
chlebem,
ryżem, na śniadanie, obiad i kolację. Co kto lubi! :)Smacznego!